IMO 132’nci oturumunu gerçekleştirdi

MDN MEDIA

IMO Konseyi 132’nci oturumu için 8-12 Temmuz 2024 tarihleri arasında Londra’daki IMO merkezinde toplandı. Oturuma İspanya’dan Victor Jimenez Fernandez başkanlık etmiş, Fas’tan Amane Fethallah da Başkan Yardımcısı olarak destek verdi

Toplantının önemli sonuçları arasında Konsey genel kurul oturumlarının canlı yayınlanması ve Konsey toplantı belgelerinin kamuya açık hale getirilmesi kararları yer aldı. Çok dilliliğin geliştirilmesi, Küresel Entegre Denizcilik Bilgi Sisteminin (GISIS) iyileştirilmesi ve IMO Üye Devlet Denetim Programının sürdürülebilirliğinin desteklenmesine ilişkin kararlar da alındı.

Toplantıda ele alınan konuların özeti ise şöyle:

Kızıldeniz saldırıları

Konsey, Husilerin Kızıldeniz ve Aden Körfezi’nde ticari gemilere ve denizcilere yönelik saldırılarını kınadığını yineleyerek Genel Sekretere katıldı ve saldırıların derhal durdurulması ve M/V Galaxy Leader ile mürettebatının derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Şeffaflığın ve bilgiye erişimin arttırılması: Konsey toplantılarının canlı yayınlanması

Şeffaflığı ve bilgiye erişimi arttırmak amacıyla Konsey, genel kurul toplantılarını halka canlı yayınlamaya karar verdi ve canlı yayın için bir dizi kriter, muafiyet ve prosedürü onayladı.

Konsey belgelerine kamu erişimi

Şeffaflığı ve bilgiye erişimi artırmak amacıyla Konsey, IMO Sekretaryası tarafından Konsey belgelerinin kamuoyuna açıklanması önerisini onaylandı. Sekretarya tarafından sunulan tüm Konsey belgeleri, Konsey önceden aksi yönde bir karar almadıkça, toplantı öncesinde kamuoyuna açıklanacak.

IMO’da çok dilliliğin geliştirilmesi

Konsey, IMO’nun Örgüt içinde çok dilliliği geliştirmeye yönelik çalışmalarında bugüne kadar kaydedilen ilerlemeyi memnuniyetle karşıladı. Sekretarya, Ocak 2024’te başlayan iki yıllık bir yol haritası da dahil olmak üzere Çok Dillilik için Stratejik Çerçeveyi özetledi.

Hibrit yetenekler

Konsey, yüz yüze toplantıları desteklemek için hibrit imkânların kullanımını kalıcı olarak tesis etmeyi ve Usul Kurallarını buna göre gözden geçirmeyi kabul etti. Diğer IMO organlarını da aynı şeyi yapmaya davet etti.

GISIS’in geliştirilmesi

Konsey, IMO’nun Küresel Entegre Gemicilik Bilgi Sistemini (GISIS) yükseltmek ve geliştirmek için devam eden ilerlemeyi not etti.

Dünya Denizcilik Günü Teması 2025 ve Paralel Etkinlik

Konsey, 25 Eylül 2025 tarihinde Dünya Denizcilik Günü kutlamalarıyla doruğa ulaşacak olan 2025 Dünya Denizcilik Günü temasını onayladı:

“Okyanusumuz, Sorumluluğumuz, Fırsatımız”

Tema, küresel ticaretin yüzde 80’inden fazlasının deniz yoluyla taşındığı okyanusun dünya ekonomisindeki hayati rolünü yansıtıyor. Okyanus alanında faaliyet gösteren en büyük sektör olan denizcilik, deniz çevresinin korunması ve okyanus kaynaklarının yönetiminde merkezi bir role sahip.

Finansal rapor

Konsey, IMO’nun 31 Aralık 2023 tarihinde sona eren yıla ait Mali Raporunu ve Denetlenmiş Mali Tablolarını, Dış Denetçi Görüşünü de içerecek şekilde not etti.

Rapor, Örgütün ödeme gücü ve likidite açısından sağlıklı bir genel mali pozisyona sahip olduğunu gösteriyor. Kapanış net varlık pozisyonu 2022’de 46.37 milyon sterlin iken 2023’te 63.12 milyon sterlin oldu.

2023 yılı toplam geliri 68,33 milyon Sterlin olup, 2022 yılına (62,91 milyon Sterlin) kıyasla yüzde 8,61’lik net bir iyileşme gösterdi. Bu rakam, bağışçıların gönüllü katkıları ve ticari faaliyetlerden elde edilen gelire ek olarak, Üye Devletlerin 2023 yılı için değerlendirilmiş katkıları olarak toplanan 33.33 milyon Sterlin (yüzde 98.26’lık bir tahsilat oranı) içeriyor.

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın