Latin Amerika’da yeni petrol ve gaz keşfi

MDN MEDIA

İtalyan enerji devi Eni, Valaris’e ait yarı dalgıç bir sondaj kulesi kullanarak Meksika açıklarındaki Sureste Havzası’nda Blok 9’da yer alan bir keşif kuyusunda yeni bir petrol ve gaz keşfi yaptı

Eni‘nin Blok 9’daki Yopaat-1 EXP keşif kuyusunda, kıyıdan yaklaşık 63 kilometre açıkta, Sureste Havzası’ndaki Cuenca Salina’nın orta derinlikteki sularında yaptığı son keşfe ilişkin ön tahminler, yaklaşık 300-400 milyon varil eşdeğeri petrol ve ilişkili gaz potansiyeline işaret etmekte. Bu keşif, Blok 7’deki Yatzil keşfi ile Blok 10’daki Saasken ve Sayulita keşiflerini takip etmekte.

Yoğun bir yeraltı veri toplama kampanyasına tabi olarak 525 metre su derinliğinde açılan kuyu, Pliyosen ve Miyosen sekanslarında yaklaşık 200 metre net hidrokarbon içeren kumlar bularak toplam 2.931 metre derinliğe ulaştı. Arama kuyusu, Eni’nin daha önce Meksika’daki operasyonlar için 2022 yılında üç kuyulu bir sözleşme ile kiraladığı Valaris’e ait Valaris DPS-5 yarı dalgıç sondaj kulesi ile açıldı.

Makine ayrıca Kasım 2023’te İtalyan devi ile Mart 2024’te başlaması ve minimum 110 gün sürmesi beklenen iki kuyulu bir sözleşme imzaladı. İşletme gün ücreti 345.000 $ artı 3 milyon $ mobilizasyon ücreti. Daha önce 8500 Serisinden ENSCO 8505 olarak bilinen 2012 yapımı Valaris DPS-5 sondaj makinesi 150 kişiyi barındırabiliyor.

Eni, işlettiği 7’nci ve 10’uncu bloklardaki keşiflerin yanı sıra son hidrokarbon bulgusunu da Sureste Havzası’ndaki varlık portföyünün değerinin bir teyidi olarak görüyor. Mevcut kaynakların toplam tahmini 1.3 milyar varil petrol eşdeğerini (boe) aştığından, İtalyan devi bu durumun, keşifler ve bölgede bulunan diğer potansiyeller de dahil olmak üzere, yakınlarda bulunan altyapılarla sinerji içinde gelecekteki potansiyel bir merkez geliştirmeye yönelik çalışmalarla ilerlemesine olanak sağladığını iddia ediyor.

Blok 9 ortak girişimi Eni’nin yüzde 50, Repsol’ün ise kalan yüzde 50 hisseyle operatör olarak yer aldığı bir girişim olsa da, İtalyan petrol devi 2006 yılından bu yana Meksika’da bulunuyor ve 2015 yılında tamamına sahip olduğu iştirakini kurdu. Şirket, Meksika Körfezi’ndeki Sureste Havzası’nda sekiz arama ve üretim bloğunda hak sahibi ve yedisini işletiyor.

Kaynak: Offshore Energy/ Bu haberin/makalenin/çevirinin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın