Rus donanması Küba’da

MDN Editör
Rusya Savunma Bakanlığı trafından Amiral Gorshkov fırkateyninin Havana Limanı'ndaki görüntüsü

Nükleer enerjiye sahip bir denizaltı da dâhil olmak üzere dört Rus gemisi Küba’ya ulaştı. Ayrıca Rusya Savunma Bakanlığı’nın salı günü yaptığı açıklamada, Rus savaş gemilerinin Küba’ya giderken Atlantik’te tatbikat yaptığını açıkladı. Yapılan tatbikatın Amiral Gorshkov fırkateyni ve Kazan nükleer güçle çalışan denizaltısının, yolculuk kapsamında bir grup düşman gemisine füze saldırısını simüle etmeyi içerdiği bildirildi. Moskova yönetimi, Zircon hipersonik füzesiyle donanmış bir firkateynin de bu yolculukta gemilere eşlik ettiğini belirtti.

Bakanlık, Amiral Gorshkov fırkateyni ve Kazan nükleer güçle çalışan denizaltısının, bu yolculuk kapsamında bir grup düşman gemisine füze saldırısını simüle etmeyi amaçlayan tatbikatı gerçekleştirdiğini açıkladı.

İlginizi çekebilir:

Küba, ABD’nin nükleer denizaltı hamlesine sert çıktı

Rusya Havana Küba

ABD’nin askerî bir tatbikat için Karayipler’de bulunan Rus savaş gemilerini ve uçaklarını izlediğini duyurmasının ardından, Küba Dışişleri Bakanlığı, Rus savaş gemilerinin 17 Haziran’a kadar Havana’da olacağını belirterek, hiçbirinin nükleer silah taşımayacağını ve varlıklarının “bölge için bir tehdit oluşturmadığını” açıkladı. Küba Dışişleri Bakanlığı ayrıca dört Rus gemisinin “Gorshkov” firkateyni, nükleer enerjili denizaltı “Kazan”, filo petrol tankeri “Pashin” ve kurtarma römorkörü “Nikolai Chiker” olduğunu söyledi.

ABD ordusunun, Rusya’nın Atlantik ve Karayipler’deki askerî tatbikatlarını izlemek için bölgeye gemi ve uçaklar konuşlandırdığını ve son günlerde Küba’ya yolculuğunda Atlantik’i geçerken Rus gemilerini takip ettiği açıklanmıştı. Rus gemilerini takip eden ABD Donanması gemilerinin arasında USS Truxtun, USS Donald Cook ve Sahil Güvenlik gemisi USCGC Stone’un yer aldığı tahmin ediliyor.

Havana yönetimi, gemilerin hiçbirinde nükleer silah bulunmadığını ve beş günlük ziyaretlerinin bölgeye yönelik bir tehdit oluşturmadığını açıklasa da Rus donanmasının asıl amacının Ukrayna’daki savaş nedeniyle Batı ile yaşanan gerginliklerin ortasında bir güç gösterisi yapmak olduğu şeklinde yorumlanıyor. Rus gemilerinin yaz boyunca bölgede kalması bekleniyor.

Bu haberin/makalenin/çevirinin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın