Avrupa Parlamentosu’nda aşırı sağ dönemi

MDN Editör
Fotoğraf: Steven Lek/Wikimedia Commons

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeleri yeni Avrupa Parlamentosu (AP)’nu belirlemek için sandık başına geçti. 27 ülkede yapılan oy verme işlemi sırasında 373 milyon seçmen seçimini yaptı. Ülkeleri temsilen 720 AP üyesi seçiliyor ve ilk sonuçlar aşırı sağın büyük bir ivme kazandığını ortaya koyuyor.

İlk sonuçlara göre Birliğin önde gelen ülkeleri Almanya, Fransa, İtalya, Hollanda ve Belçika’da aşırı sağın yükselişinin keskin bir biçimde devam ettiği görüldü.

Meloni’nin yükselişi sürüyor

İtalya’da kesin olmayan sonuçlara göre oyların yüzde 26 ila 30’u arasını alacağını garantileyen Giorgia Meloni’nin İtalya’nın Kardeşleri (FdI) Brüksel’de kilit rol oynayacağın gösterirken, Fransa’da aşırı sağcı Marine Le Pen Ulusal Birlik (RN) Partisi oyların yüzde 31’ini alarak Macron’u büyük bir hezimete uğrattı.

Avrupa’daki sağ partilerin birleştiği bir fraksiyon olan Avrupa Halk Partisi (EPP), Parlamento’daki en büyük grup olmaya devam ederken sandalye sayısını da 13 artırdı.

Yeşiller ise Almanya’da ve Avusturya’da büyük bir hezimet yaşarken merkez sağı temsil eden Renew Europe (Re) da 20 sandalye birden kaybetti.

Almanya’daki tüm göçmenleri Afrika’ya gönderme planları ifşa edilen Almanya için Alternatif (AfD) ise oylarını artırarak ilkede ikinci parti konumuna geldi ve Şansölye Olaf Scholz’un partisiyle birlikte EPP’nin ardından ikinci sırada yer aldı.

İlginizi çekebilir:

Weimar Üçgeni ve NATO: Avrupa’nın savunma politikasına bir bakış

Fransa’da deprem: Macron’dan erken seçim kararı

Fransa’da aşırısı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN)’nin aldığı yüzde 31,5 oyun yarısını bile alamayan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron , “Milliyetçilerin ve demagogların yükselişinin sadece milletimize değil aynı zamanda Avrupa’mıza ve Fransa’nın Avrupa’daki ve dünyadaki yerine de tehdit oluşturuyor” söylemiyle birlikte Ulusal Meclis’in feshedilerek erken seçime gitme kararı aldı.

Aşırı sağcıların yükseldiği bir diğer ülke olan Belçika’da da Başbakan Alexander De Croo geç saatlerde düzenlediği bir mitingde görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Avrupa Parlementosu’nda başkan yeniden Ursula von der Leyen

Seçimleri kazanan EPP’nin listebaşı adayı olan Ursula von der Leyen’in de AP Komisyonu Başkanlığı görevine devam edeceği kesinleşirken, “Yani merkez yerinde duruyor ama sağdaki ve soldaki aşırıların da destek aldığı bir gerçek. Bu nedenle sonuç, merkezdeki taraflara büyük sorumluluklar yüklüyor,” açıklamalarında bulundu.

Euronews, AA

Bunu Paylaşın