“Gemilerde izolasyonun önemi artıyor”

MDN İstanbul

bamarBahri Durmaz tarafından kurulan Bamar Mümessillik, dünya çapında 26 adet fabrikası olan ululararası izolasyon firması Rockwool’un temsilciliğini 1992 yılında almıştır. Uzun süredir sektörde faaliyet gösteren şirkette işi Çağan Yeneray ile birlikte yürüten Bülent Yeneray, sektörde 2008 yılındaki krize kadar önemli bir pazar payına sahip olduklarını ifade ederken tekrar büyüme sürecine girdiklerini kaydetti.

İnşaat ve denizcilik sektörüleri için kaya yününden izolasyon ve yalıtım malzemesi imalatı yapan 120 yıllık Danimarkalı Rockwool şirketinin denizcilik sektöründeki tek distribitörü olan Bamar’ın ortağı Bülent Yeneray, Rockwool uzun süredir Türkiye’de fabrika yatırımı yapmayı planlıyor” dedi.

“Bir gemide en önemli unsurların başında izolasyon geliyor. IMO kurallarına göre de izolasyon olmazsa olmazlardan biridir. Özellikle makine dairelerinde A60 dediğimiz yangına 60 dakika dayanıklı makinelerin kullanılması, herhangi bir yangın esnasında yangını o bölgeye hapsetme özelliğiyle kurtulmak için önemli bir fırsat sağlıyor. İzolasyon konusunda eğitim de çok önemli bir yere sahip. Maalesef izolasyon çok önemli bir konu olmasına rağmen Türkiye’de malzeme seçiminde sertifikalara çok dikkat edilmiyor.”

Dünyada izolasyon malzemesi olarak en çok kullanılan malzemenin kaya yünü olduğunu ifade eden Yeneray, “Kaya yünü doğal ve yangına dayanıklı olması yeteneğiyle her türlü seritifikaya sahip” özellikle Kuzey Avrupa’dan alınan projelerde müşterinin serifikalı ürünleri tercih ettiğini vurguladı.

“Alternatifi olmayan kaya yünü yandığı zaman akıp gitmesi ve karbonmonoksit gazı çıkarmamasından dolayı tercih edilmektedir. Ses ve ısı yalıtımının yanında enerji verimliliği konusunda da önemli katkılar sağlıyor. 20 milyon euroluk bir gemide 20 bin euroluk izolasyon çok büyük kazanımlara yol açıyor..

“2002-2008 yılları arasında Türki-ye’deki neredeyse her tersanede Rockwool ürünleri kullanılıyordu. 2008 krizinden sonra satışlarımızda belli bir azalma oldu.

2013’te beklentimiz 2014’ün zor geçeceği doğrultusundaydı fakat biz 2014’te ciddi bir artış yaşadık. 2013 yılını ikiye katladık. 2015’te beklettim en az 2014’teki kadar satış gerçekleştirmek. Bu artışın belki de nedenlerinden biri yabancı müşterilerin dünyanın her yerinde bulacağı Rockwool ürünlerini talep etmesi. Gelecek yıllarda ilkemizde izolasyonun öneminin artacağını ve daha fazla değer verildiği ölçüde bizim de büyümemiz sürecek.”

Bunu Paylaşın