8. Avrasya Boat Show’a rekor ilgi

MDN İstanbul

Dünyanın karada yapılan ikinci en büyük tekne fuarı olan ‘CNR Avrasya Boat Show  8. Uluslararası Deniz Araçları, Ekipmanları ve Aksesuarları Fuarı’ 14-22 Şubat 2015 tarihleri arasında CNR EXPO Yeşilköy’de düzenlendi 

Yat, tekne ve botlarda hız ve konfor arayan deniz severler, yalnızca milyon dolarlık tekneleri değil; balıkçılığa özendirecek malzemelerden, tekstil ürünlerine, tekne boya malzemelerine kadar tüm aksesuar ve ekipmanlar 85 bin metrekarelik fuar alanında sergilendi. Bu yıl CNR Avrasya Boat Show şubat ayındaki yoğun kar yağışı nedeniyle oluşan hava muhalefetine rağmen yerli ve yabancı toplam 82 bin 328 kişi tarafından ziyaret edilerek ülkemizde düzenlenen denizcilik fuarları arasında en çok ziyaret edilenlerden biri oldu. Fuarı 2014 yılında 65 bin 328 kişi ziyaret etmişti.  Bine yakın firmanın katılım gösterdiği Avrasya Boat Show’da küçük, orta ve mega sınıfında 400’ün üzerinde yat, tekne ve yelkenli sergilenirken oluşan toplam iş hacminin ise 1 milyar doların üstünde olduğu ifade ediliyor.

Bakan Elvan denizcilik sektörüne umut verdi
Bu yıl fuarın açlışını gerçekleştiren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan yaptığı konuşmada fuarın, sektörün bilgi ve deneyim miktarının önemli bir göstergesi olduğunu belirterek içinde bulunduğumuz coğrafyanın potansiyelini ortaya çıkartacak bir fuarın açılışını yapmaktan duyduğu mutluluğu belirtti. Bakanlığın denizcilik konusunda ilgili kurum ve STK’larla birlikte çalışarak belirlediği bir yol haritasının bulunduğunu kaydeden Elvan, bu yol haritasına göre hızlı bir şekilde çalıştıklarını söyledi. Elvan öncelikli konularından birinin koster filosunun yenilenmesi olduğunu, bir diğer konunun ise yat ve gemi üretimi konusunda tersanelerin teminat vermesi olduğunu sözlerine ekledi.

“Son dönemde gezi tekneleri, tersane, kıyı tesisi, piyasa denetim ve gözetim yönetmeliklerinin yenileyerek Avrupa Birliği normları doğrultusunda düzenledik.

Denizcilerin bizi iyi takip etmelerini istiyoruz. Türkiye, denizcilik konusunda bugünkü konumundan çok daha iyi yerlere kısa sürede gelecektir. Bir müjdeyi de burada vermek istiyorum. Tekne, yat ve gemi tasarımı, teşvik sisteminin güçlendirilmesi konusunda çalışmalarımızın sonuna geldik. Destek miktarında artırıma gidiyoruz. En geç 10 gün içinde bu konuda resmi açıklamayı yapacağız.”

100 yıllık İngiliz Piyade Kayığı ilgi odağı oldu
Bu yıl CNR Avrasya Boat Show’da 400’ün üzerinde yat, tekne ve yelkenli görücüye çıktı. Karada yapılan dünyanın ikinci en büyük fuarında milyonlarca sterlin değerindeki süper lüks yatların yanında sürat tekneleri, botlar, jet skiler, yelkenliler ve çeşitli deniz malzemeleri ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

1915’te Çanakkale Savaşı’nda kullanılan İngiliz Piyade Kayığı ve dürbün Avrasya Boat Show’da deniz severler tarafından yoğun ilgi gördü. İngiliz Piyade Kayığı’nın sahibi Hüseyin Ürkmez, kayığa özellikle orta yaş üstü ziyaretçilerin ilgisinin büyük olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Çanakkale Savaşı sırasında İngiliz piyadelerini kıyıya taşıyan kayık ile sayısız sosyal sorumluluk projesine imza attık. Amacımız denizde kürekle de rahatlıkla yolculuk yapılabileceğini ispatlamak, uzun mesafelere deniz küreğiyle gidebileceğimizi göstermek.”

Ömrünü denizde kürek kullanmaya adadığını anlatan Ürkmez, Çanakkale Savaşı’nın 100. yılının anısına İngiliz Piyade Kayığı ile 8 Mart’ta Ortaköy’den yola çıkacağını,18 Mart’ta Gelibolu’ya varacağını söyledi. Hüseyin Ürkmez, bu geziyi tüm Çanakkale şehitleri ve savaş sırasında şehit olan dedesi anısına gerçekleştireceğini ifade etti.

En pahalı yat  5,5 milyon sterlin
Avrasya Boat Show’da fiyatları 2-3 bin lira olan balıkçı tekneleri de, 19 milyon liraya uzanan yatlar da sergilenirken, 5,5 milyon sterlin değerindeki Princess 88 fuarın en pahalı teknesi oldu. Alfabeta’nın Türkiye distribütörlüğünü yaptığı megayat 26,82 metre uzunluğunda ve 6.3 metre genişliğinde. Megayatın en dikkat çeken özellikleri ise hibrit gövde yapısı ve salonun sancak tarafındaki katlanabilen balkonu.

Bunu Paylaşın