Mersin Limanı’na 1 milyar 170 milyon $ yatırım

MDN İstanbul

Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. (MIP) ve Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Mersin Limanı’na bugüne kadar 1 milyar 170 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını, ilk hedeflerinin kapasiteyi 2,6 milyon teu’ya çıkarmak olduğunu söyledi.
Mersinli işadamlarına, sorunlara birlikte çözüm bulma çağrısı yapan Akın, “Hep beraber el ele verelim Mersin’i uçuralım” dedi.
Hamdi Akın, Mersin Limanı’nın 2005’te özelleştiğini, uzun süren hukuki sürecin ardından limanı, 2007 yılında Singapurlu ortağıyla birlikte 400 bin teu kapasite ve yaklaşık 600 sendikalı işçi çalışırken devraldıklarını belirtti. “O dönemde yatırım olarak ilave 4 bin 500 metrekare TIR parkı, 40 bin metrekare saha düzenlemesi, ayrıca 67 bin 450 metrekare saha düzenlemesi ve araç yatırımları yaparak, kapasiteyi yaklaşık 1 milyon teu’ya çıkardık. Liman kapasitesini artıracak, dünyada en büyük yük gemilerinin yanaşabileceği rıhtım inşaatına başladık. 170 milyon dolar toplam maliyeti olacak. Mersin Limanı’na özelleşmeden bugüne kadar 1 milyar 170 milyon dolarlık yatırım yapmış oluyoruz. Bundan sonra da Mersin Limanı’nın yatırımları aynı şekilde devam edecek. Yatırım yapılmazsa şikayetler de devam edecek. Mersin Limanı’nda tüm bu yatırımlara rağmen bu kadar serzeniş var.”

“Hedef kapasiteyi 2,6 milyon

teu’ya çıkarmak”
Limanın Mersin ekonomisinin en büyük parçası olduğunu ve Mersin’in limansız düşünülemeyeceğini vurgulayan Akın, limanda konteyner kapasitesinde şu anda 1,5 milyon teu’ya yaklaştıklarını, konvansiyonel yükte ise 8,8 milyon ton yüke çıktıklarını kaydetti. “İlk hedefimiz, kapasiteyi 2,6 milyon teu’ya çıkarmak. Biz Mersin’i konteyner limanına dönüştüreceğimizi düşünüyorduk. Genel kargonun daha az olacağını düşünüyorduk ve bu kadar büyüyeceğini öngörmemiştik. Konvansiyonel yük beklediğimizden daha hızlı büyüdü. Dünya konteynerleşmeye gidiyor. Yükler daha çok konteynerle taşınmaya başlanıyor. Mersin’de konteyner yük arttı ama konvansiyonel de beklediğimizden fazla arttı. Kapasiteyi 2,6 milyon teu’ya çıkarmak zorundayız. Tüm çalışmalar başladı.”
Bundan sonraki yatırımların en önemli kısmının otoyola bağlanmak olduğunu dile getiren Akın, özellikle dökme yük konusunda yığılmaların bu yıl had safhaya çıktığını ifade ederek, bunun nedeninin de yaşanan kuraklıkla birlikte bu yıl anormal derecede buğday ithalatı yapılması olduğunu söyledi. Genel kargoyu 15 milyon tona kadar çıkaracaklarını, bununla ilgili tüm izinlerini tamamladıklarını da kaydeden Akın, “Bu alanda da 5-6 yıl rahatlama sağlanacak. Gemilerimizin kapasiteleri ve ebatları büyümeye başladı. Büyük gemilerin Mersin’e girmesi sorun olmaya başladı, onu çözmeliyiz. 2016 ilk çeyreğine kadar bu yatırımı bitireceğiz ve büyük gemilerin Mersin Limanı’na girmesi sorunu kalmayacak. Mersin Limanı her yıl yatırım istiyor ve her yıl bu yatırımı yapma zorunluluğu var. Senede 60-70 milyon dolarlık yatırım yapmazsanız verim alamazsınız. O nedenle yatırımlar devam edecek. Makine ekipman yatırımı da aralıksız sürüyor” ifadelerini kullandı.

Bunu Paylaşın