Asyaport Limanı 2015’te faaliyete başlıyor

MDN İstanbul

Türkiye’nin ilk transit konteyner limanı olan Tekirdağ’daki Asyaport’ta, inşa ve ekipman montajı çalışmalarının mart ayı sonuna kadar tamamlanarak hizmete başlanması planlanıyor

20 metre derinliğe sahip Tekirdağ Asyaport Limanı, 2 bin metre rıhtımı ve yıllık 2,5 milyon teu’ya varan kapasitesi ile dünya standartlarında bir liman olarak önemli bir potansiyele sahip. Asyaport Limanı’nın faaliyete başlamasının ardından bölgede önemli bir ticari harekete sahne olacağı ifade ediliyor.
Tekirdağ’ın Barbaros mevkiinde  320 bin metrekarelik bir alanda inşa edilen Türkiye’nin en büyük konteyner limanı olması planlanan Asyaport; denizyolu, karayolu ve demiryolu bağlantıları ile bölgesinde bir lojistik merkez olarak gelişen Tekirdağ’ın iş ve çalışma yaşamına katkı sağlayacak. İnşası devam eden ve tam kapasiteyle çalıştığında yılda 2,5 milyon teu konteyner hareketine ulaşması beklenen Asyaport’un, 2015′in ilk çeyreğinde faaliyete geçmesi planlanıyor. Asyaport Liman A.Ş., Mediterranean Shipping Company (MSC) grubunun liman yatırımları yapan şirketi Global Terminal Limited (GTL) ile Soyuer ailesi tarafından işletiliyor.
Liman inşaatına 2010’da başladıklarını söyleyen Asyaport Liman İşletmeleri Müdürü Kadir Uzun, limanın dünyanın en büyük 60 limanı arasında yer alacağını belirtti. “Asyaport, dünya denizlerinde mevcut ve önümüzdeki 10 yılda inşa edilecek en büyük konteyner gemilerinin bile yanaşabileceği, Türkiye’nin en büyük kapasiteli konteyner limanı olacak. Asyaport’un faaliyete geçtiğinde MSC’nin ana limanı olarak kullanılacak. Burada yaklaşık 450 milyon dolarlık yatırım yaptık ve liman faaliyete geçtiğinde 1.200 kişiye istihdam sağlanacak. Asyaport, Karadeniz’e kıyısı bulunan ülkeler tarafından aktarma limanı olarak kullanabilecek. Bütün altyapısı ona göre teşkilatlanıyor. Daha önce İtalya’daki, Yunanistan’daki ve kısmen Türkiye’deki limanlara gelen büyük gemiler, artık doğrudan Asyaport’a yanaşacak. Asyaport, en büyük konteyner gemilerinin yükünü boşaltacak, dünyada üretilen en büyük vinçlerin kullanıldığı teknolojiye ve bu gemilerin yanaşması için yeterli derinliğe sahip olacak bir liman.”

“Yeşil liman sertifikası alacağız”
Uzun, limandaki yük hareketinini Tekirdağ’ın vergi gelirlerini de artıracağını ifade etti. “Liman açıldıktan sonra, burada sanayiciler, ithalatçılar, mallarını ithal edecekler ithal ederken gümrük vergisi ödeyecekler. Gümrük vergisinin KDV’sini ödeyecekler. Onlar burada yatırılacak. Yani ithal eden şirketin merkezi İstanbul veya  Ankara  da olsa gümrük muamelesi nerede yapılıyorsa orada ödenecek. Limanın açılmasını takip eden yılda, asgari olarak 2,5 milyar liralık gümrük vergisi tahsilatı yapılacak. Bunun da yüzde 6’sı olan 150 milyon lira belediyeye aktarılacak.”
Uzun, limanın büyüklüğü dışında, altyapısından kullanılacak araçlara kadar her şeyin çevre dostu teknolojiye sahip olacağını, liman içinde servis yapacak araçların doğalgazla çalışacağını belirtti. Uzun, liman için ayrıca “yeşil liman” sertifikası almak istediklerini, limanın tüm aydınlatma sisteminde LED armatürlerin kullanılacağını, enerji tasarrufunun maksimum seviyede sağlanacağını dile getirdi.
“2015 ilk çeyreğine kadar gemi sahil vinçlerinin, kara vinçlerinin ve aktarma araçlarının hepsi limanımıza intikal etmiş olacak. Limanımızın açılmasıyla, transit kargonun güzergâhı ve yolu Ege ve Karadeniz’de değişmiş olacak. Proje tamamlanıp tam kapasiteye çıktığımızda 11 gemi sahil vinçleri, 33 RTG vinç, 49 da terminal traktörümüz olacak. Bin 200 çalışanımızla yeşil bir liman, teknolojisi ve otomasyonu çok yüksek bir terminal olacağız.
“Acil durum jeneratörleri doğalgazla çalışacak ve bina çatılarında güneş enerjisi panelleri yerleştirilecek. Bir yılda 100 bin kilovat güneş enerjisi üretilecek. Bu da yılda 75 ton karbondioksit salınımını önleyecek bir yatırım.”

Bunu Paylaşın