Beşiktaş’tan 140 milyon dolarlık yeni yıl hediyesi

MDN İstanbul

Son dönemde yaptığı başarılı işlerle dikkat çeken Beşiktaş Tersanesi, Kanadalı Groupe Desgagnes ve Norveçli Myklebust Offshore firması ile toplam değeri 140 milyon dolar olan yeni inşa gemi projeleri imzaladı

Denizcilik sektöründe yaşanan durgunluğa rağmen arka arkaya önemli anlaşmalara imza atan Beşiktaş yeni yıl yaklaşırken Türk gemi inşa sanayi için çok önemli iki firmadan çok önemli siparişler almayı başardı.
Kanadalı Groupe Desgagnes ile imzalanan anlaşma doğrultusunda 2 adet 15.000 dwt kapasiteli, Ice Class 1A Asfalt tankeri inşa edileceğini MarineDeal News’a açıklayan Beşiktaş Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Kalkavan, “2016 yılında teslim edilecek Eko-tip asfalt tankerleri, ana makinasında gaz yakıtı kullanacak” dedi. “Kanada Göller Bölgesi’nde çalışacak tankerler, armatör Desgagnes tarafından uzun vadeli kontratlar ile petrol şirketlerine kiralandı. Daha önce Avupa’da özellikle Hırvat tersanelerine özel maksatlı gemi siparişleri veren Groupe Desgagnes, yeni projelerinde Türkiye’de bir tersaneyi seçmiş olması Kanada pazarında Türk Gemi İnşa Sanayi’nin tanınması açısından büyük önem taşıyor. İnşa edilecek asfalt tankerlerinin proje dizaynı da Türkiye’de Bülent Şener’in sahibi olduğu Delta Design tarafından yapılıyor. Ayrıca gelecek dönem için Desgagnes firmasıyla özel maksatlı başka gemilerin inşası konusunda da müzakereleri sürdürüyoruz.”

“Türkiye lig atlayacak”
Besiktaş Tersanesi’nin Norveçli Myklebust firmasıyla imzalamış oldugu ve gemi inşa sektörü için çok büyük önem taşıyan anlaşma çerçevesinde ise; bir adet çok maksatlı offshore (açık deniz) destek gemisi inşa edilecek. 100 metre uzunluğuyla Türkiye’de anahtar teslim inşa edilen en büyük offshore destek gemilerinden biri olacak proje de teslimatın, 2016 yılının ikinci yarısında yapılması planlanıyor.
Yavuz Kalkavan, offshore pazarında Türk gemi inşa sanayinin önünü açacak bu projenin başarıyla tamamlanmasının önemini vurguladı.
“Norveç’e inşa edilecek Offshore destek gemisinin başarıyla teslim edilmesi hem Beşiktaş Tersanesi’ne hem de Türk gemi inşa sanayine bu pazarda lig atlatacağını düşünüyorum. Kanada için inşa edeceğimiz Asfalt tankerleri de, o ülkeden başka projelerin de Türkiye’ye gelmesini sağlayabilir. Üretime başladığımız 2008 yılından bu yana her yıl faaliyetlerimizi artırarak hem tamir-bakım hem de gemi inşa sektöründe bölgede çok önemli bir noktaya geldik.”

“Daha yolun başındayız”
Beşiktaş Tersanesi’nde 1500 kişiye sürekli istihdam sağlayarak Türk ekonomisine büyük katkılar sunan Kalkavan’ın hedeflerinin başında tersanenin gelişimini uzun yıllar istikrarlı bir şekilde artırmak geliyor. “Tersanemiz gemi tamirde yüzde yüz kapasite ile çalışıyor. Gemi inşada ise kapasitemizin yüzde 60’ını kullanıyoruz. Önümüzdeki 12 ay içinde  Norveç pazarına 4 adet sismik destek gemisi, 2 adet balıkçı gemisi teslim edeceğiz.
Ancak altyapı ve organizasyon olarak daha yolun basında olduğumuzu düşünüyorum.
Vizyonumuz; Besiktas Tersanesi’ni Avrupa’nın en gelişmiş tersanelerinin içinde en üstlere taşıyarak bölgedeki en önemli gemi inşa ve gemi tamir islerini başarmaktır. Beşiktaş Tersanesi ve önde gelen diğer Türk tersanelerimizin de
katkılarıyla 10 yıl sonra gemi inşa sanayimiz, Türkiye ekonomisi içinde çok daha önemli konuma geleceğine inanıyorum.

Bunu Paylaşın