Hyundai’de işçiler greve gitmeye hazırlanıyor

MDN İstanbul

Güney Kore merkezli dünyanın en büyük tersanelerinden biri olan Hyundai Heavy Industries (HHI) 20 yılı aşan tarihinde ilk kez grev tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi. Işçiler maaş ve yan haklarda iyileştirilmeye gidilmediği takdirde üretimi durduracaklarını açıkladılar.
Tersane ve işçiler arasındaki görüşmeler ücret zammı konusunda anlaşmaya varılamaması nedeniyle eylül ayında durmuştu.
İşçi Sendikasının Başkanı Kim Hyung-gyun yaptığı açıklamada; tersanede çalışan 10 binden fazla işçinin yüzde 97’sinin desteğiyle kasım ayı başında iş durdurma ve yavaşlatma eylemlerinin başlayacağını ifade etti. Ancak, grevin yine de son seçenek olduğunu belirten Kim Hyung-gyun, ekim ayı sonunda yönetimle yapılacak görüşmede ücretler konusunda anlaşmaya varmak istediklerinin altını çizdi. “Yapılan oylamada toplu grevin işçiler tarafından yüzde 97 desteklenmesine rağmen, sendika liderleri olarak önümüzdeki günlerde yönetimle zamlar konusunda anlaşma zemini arayacağız. Ancak şirket taleplerimizi kabul etmezse, grevden başka seçeneğimiz kalmayacak.”
Işçiler yıllık yüzde 6,5 zam ve yıllık ikramiyede yüzde 250 artış talep ediyorlar.  Eğer görüşmeler başarıya ulaşmazsa yaşanan pazar payı kayıplarının ardından verimlilik artırımı konusunda yeniden yapılanmaya giden HHI’i çok daha zor günler bekliyor. Bilindiği gibi bu yılın ikinci çeyreğinde Hyundai, önceki yıla göre net 565 milyon dolar zarara uğramıştı.

Bunu Paylaşın