Piri Reis Üniversitesi’nden limanlara özel çalışma

MDN İstanbul

Piri Reis Üniversitesi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi limancılık sektörünü Kocaeli penceresinden yansıtan önemli bir çalışmaya imza attı. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, Doğrudan Hibe Programı çerçevesinde, Kocaeli Sanayi Odası tarafından yürütülen ve Piri Reis Üniversitesi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi akademisyenlerinin hazırladığı “Kocaeli’nden Dünya’ya Derince Limanı ve Hinterlandı” başlıklı çalışmada, Kocaeli Derince Limanı’nın ekonomik katkısını en üst seviyeye çıkarmak üzere yapılabilecekler ortaya konuyor ve limancılık sektörü açısından da önemli saptamalar yer alıyor.
Türk Deniz Eğitim Vakfı tarafından, IMEAK Deniz Ticaret Odası destekleriyle kurulan ve uluslararası BREEAM Akreditasyon sertifikalı tek üniversite olmasıyla bilinen Piri Reis Üniversitesi, limancılık sektörünü merceğe alan önemli bir çalışma gerçekleştirdi. Piri Reis Üniversitesi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi tarafından gerçekleştirilen “Kocaeli’nden Dünya’ya Derince Limanı ve Hinterlandı” başlıklı çalışma, Kocaeli Derince Limanı’nın ekonomik katkısını en üst seviyeye çıkarmak üzere yapılabilecekleri sunuyor.
Derince Limanı açısından konjonktür incelemesi, limancılık sektörünün değerlendirilmesi, Derince Limanı mevcut durum tespiti gibi farklı başlıkların ayrıntılı olarak ele alındığı çalışmada, konunun uzmanları ve sektör çalışanları ile Delfi Tekniği ile gerçekleştirilen mülakatlar ve paydaşların yanıtladığı anketler de yer alıyor. Anketlerin analizleri ile paydaşların konuya yaklaşımları ve ortak/farklı görüşler irdelenmiş olup, mülakatların değerlendirilmesi sonucunda da belirlenen 3 ana konu üzerinde uzmanlardan oluşturulan odak grupların yapılandırıldığı çalışmada, sonuçlara konuyla ilgili tüm kesimlerin bir araya getirildiği beyin fırtınası ve ortak akıl çalışmaları ile ulaşılmış durumda. Çalışma, Derince Limanı’nın ortaklık, yönetim, teknik altyapı, yatırım, ulaşım bağlantıları ve diğer dışsal faktörler açısından durumunu ve her bir faktör açısından yapılması gerekenler konusunda önerileri içeriyor.
Kocaeli Sanayi Odası ile Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tarafından da desteklenen çalışmanın dikkat çektiği önemli noktalardan biri, Türkiye’nin dış ticaretinde yüzde 19’luk paya sahip olan Kocaeli liman bölgesinin global ölçekte orta büyüklükte bir limanının olmaması olurken, ortaya koyduğu önemli sonuçlardan biri de; hem Türkiye genelinde hem Kocaeli özelinde liman kapasitelerinin büyütülmesinin mutlak bir ihtiyaç olduğu oldu.
Türkiye’de mevcut yüzde 16 payı ile Kocaeli’nin dış dünyaya açılan limanlarına olan talebin hızlı bir şekilde artmaya devam edeceğine işaret eden çalışmada, buna bağlı olarak da bölgede en az bir limanın orta üstü ölçeğe ulaşmasının kaçınılmaz olduğu vurgulanıyor.
Çalışmanın ortaya koyduğu sonuçlara göre ayrıca Derince Limanı’nın, özel müteşebbisler eliyle yönetilmesi gerektiği ve kontrol ve denetimin kamu eliyle sürdürüldüğü, şeffaf, hızlı, kaliteli ve sürdürülebilir bir liman modeline duyulan gereksinimi de dile getiriliyor.
Son olarak çalışmanın zamanlama itibari ile de daha büyük önem arz ettiği ve ihale sürecine katkı sağlamasının beklendiği vurgulanıyor.

Bunu Paylaşın