2014’te birleşme ve satın almalar yüzde 40 düşer

MDN İstanbul

Ernst&Young (E&Y) Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, hem global yavaşlama hem de içerideki siyasi belirsizliğin etkisiyle Türkiye’de değeri açıklanan birleşme ve satın alma işlem hacminin 2013’te yaklaşık yüzde 40 düşüşle 13.7 milyar dolar olduğunu, 2014 yılında da benzer nedenlerle aynı seviyede ancak TL’nin değer kaybıyla daha düşük çarpanla gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi. EY Kurumsal Finansman Bölümü tarafından hazırlanan Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2013 Raporu’nun açıklandığı basın toplantısında konuşan Cantekinler, işlem sayısı bazında rekor kırılan 2013’te, önceki yıla göre işlem hacminde yaşanan düşüşün, 2014 yılında kalıcı olabileceğini söyledi. Cantekinler,”Türkiye’de hem özelleştirmeler hem de özel sektör işlemleriyle beraber 40-45 milyar dolarlık potansiyel var. Ancak 2014 için (değeri açıklanmayanlar) dahil 20 milyar dolarlık işlem hacmi tahmin ediyoruz” dedi. Cantekinler, bu beklentide 17 Aralık’tan bu yana ortaya çıkan siyasi belirsizliklerin de hesaba katıldığını söyledi. Son dönemde TL’nin değer kaybetmesinin işlem değerlerinde çarpanlarda düşüşe neden olabileceğini söyleyen Cantekinler, “Eskiden olduğu gibi 12’leri 13’leri görmekte zorlanırız. 2013’te çarpanlar 8-12 aralığındaydı” dedi. Cantekinler,”Şirketlerin yarattıkları nakit değer euro ya da dolar olarak düşük olacak. Borsadaki çarpanlar da şu anda olması gerekenin çok altında bu da şirket değerlerini önümüzdeki yıl çok etkileyecek diye düşünüyorum” diye konuştu. Rapora göre, işlem değeri açıklanan 135 işlemle toplam 13.7 milyar dolar tutarında işlem hacmi yaratıldı. Değeri açıklanmamış işlemlerle birlikte toplam hacim yaklaşık 20 milyar dolar oldu.

Enerji ilk sırada
Raporda 2013’te enerji sektörünün hacim bazında birinci olduğu belirtildi. Enerji sektöründe gerçekleşen 36 işlem ile 6 milyar dolar tutarında işlem hacmi ortaya çıktı. Enerji sektöründe özelleştirme işlemleri dikkat çekerken, en yüksek değerli işlem Toroslar EDAŞ’ın özelleştirme ihalesinin EnerjiSA tarafından 1.7 milyar dolar bedelle kazanılması olarak göze çarptı. İşlemlerin yüzde 61’inin kamu kaynaklı olması ve çoğunun yerli yatırımcı olmasının dikkat çekici olduğu belirtildi. Rapora göre; Türkiye’de 2013 yılında değeri açıklanmayanlarla beraber 336 işlem ile son 12 yılın rekoru kırılırken, 2014 yılı için ise beklenen kamu kaynaklı ve özel sektör işlemlerinin gerçekleşmesiyle birlikte 2013 yılına paralel ve yaklaşık 20 milyar dolar tutarında işlem hacmi öngörülüyor.

Yabancıların payı düşüşte
Rapora göre, yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirilen birleşme ve satın almalarda azalma yaşanırken, 2012 yılında toplam işlem hacminin yaklaşık olarak yüzde 51’ini gerçekleştiren yabancı yatırımcılar, 2013 yılında toplam işlem hacminin yüzde 24’ünü gerçekleştirerek yerli yatırımcıların önemli ölçüde gerisinde kaldı. Rapora göre, gerçekleştirdikleri işlem hacmi azalmasına rağmen, özel sermaye fonlarının Türkiye’ye ilgisi 2013 yılında da devam etti. 2013’te toplam işlem adedinin yüzde 22’sini oluşturan özel sermaye fonlarının gerçekleştirdiği en yüksek hacimli işlem ise Gözde Girişim Sermayesi ve Turkven’in Ziylan Grubu’na ortak olması oldu.
Raporda 2014 yılı için, önceki yıllarda da olduğu gibi ağırlıklı olarak küçük ve orta ölçekli işlemlerin yoğun olmasının beklendiği, enerji, ulaştırma ve finansal hizmetler sektörlerinde büyük ölçekli işlemlerin gerçekleşme olasılığının bulunduğu belirtildi. Ayrıca, enerji ve ulaştırma sektörlerinde hem özelleştirmelerin hem de özel sektör işlemlerinin önemli rol oynamaya devam edeceği öngörüldü.

Bunu Paylaşın