‘Denizcilik sektörünün geleceği parlak!’

MDN İstanbul

Uzun yıllardır İngiltere’de ve Türkiye’de birçok üniversitenin kuruluşunda ve gelişmesinde  önemli görevler alan halen Piri Reis Üniversitesi Rektör Yardımcılığı görevini yürüten Prof. Dr. Reza Ziarati ile Türk denizcilik sektörü üzerine bir sohbet gerçekleştirdik.
İlk kez 1994 yılında Türkiye’ye gelen Prof. Dr. Ziarati 2003 yılından bu yana tam zamanlı olarak Türkiye’de bulunuyor. Kendisinin bir Selçuklu Türk’ü olduğunu vurgulayan Ziarati, Türkiye’de yaşamaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyleyerek söze başlıyor.
“İngiliz vatandaşı olmama ve uzun yıllar İngiltere’de çeşitli üniversitelerde yöneticilik yapmama rağmen Türkiye’de kendimi vatanımda hissettiğimi söylemeliyim. İngiltere’deki görevlerimin yanında Türkiye’de birçok üniversite de çeşitli görevler aldım. 2003 yılından bu yana TÜDEV de Genel Koordinatör olarak görev yaptım.  Şimdi de Piri Reis Üniversitesi’nde Rektör Yardımcısı olarak arkadaşlarımla birlikte Türk Denizcilik sektörüne hizmet etmeye çalışıyoruz.”
Piri Reis Üniversitesi’nin geldiği noktadan büyük gurur duyduğunu dile getiren Ziarati “Yurtdışında Piri Reis Üniversitesi Türkiye’de olduğundan çok daha fazla tanınıyor ve kıymet veriliyor. Yeni kampüste hedeflerimizden biri uluslararası camiada edindiğimiz saygın noktaya yurtiçinde de ulaşabilmek” ifadelerini kullanıyor. İngiltere’de birçok üniversite de bölüm başkanı ve dekan olarak görev almasına rağmen Türkiye’de profesörlüğünün tanınması konusunda yaşadıklarını bugün gülerek anlatan Ziarati, sözlerini şöyle sürdürdü “Her zaman önünüze birçok zorluk çıkabilir. Üniversitenin kurulma aşamasında da birçok zorluk aşıldığını söyleyebilirim. 2005 yılında küçük bir çadırda Sayın Başbakan’a ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a DTO Başkanı Metin Bey, DTO Yönetim Kurulu Üyeleri Sûalp Bey ve Başak Hanımla birlikte Piri Reis Üniversitesi’nin kuruluşu ile bir sunum yapmıştık. O gün hayal gibi görünen herşeyin bugün başarılmış olduğunu görmek bugün bize gurur veriyor.”

İngilizce önemli
Denizcilikte İngilizce dil bilgisinin çok önemli olduğunu vurgulayan Ziarati, tüm dünyada büyük önem verilen dil yeterliği konusunda TÜDEV ve Piri Reis Üniversitesi’nde atılan adımların önemine dikkat çekiyor. TÜDEV mezunlarının önemli görevlere gelmesinin kendisini çok mutlu ettiğini belirten Ziarati, neredeyse tüm mezunlarla üniversitenin ilişkisinin devam ettiğini söylüyor. Gelinen noktanın hala yeterli olmadığını dile getirirken önümüzdeki dönemde de geçmişte gerçekleştirilen MarTel ve SeaTalk gibi önemli projelere imza atmak hedefinde olduklarını belirtiyor. Ziarati’nin 2007 yılından bu yana üzerinde çalıştığı MarTel projesinin IMLA tarafından düzenlenen Uluslararası Denizcilik İngilizcesi Konferansı’nın (IMEC)  eylül ayında İstanbul’da gerçekleştirdiği toplantısında tüm dünyada standart haline getirilmesi kararlaştırılmıştı.
Denizcilik sektörünün Piri Reis Üniversitesi’nin geldiği noktada büyük emeği olduğunu dile getiren Ziarati “Tüm sektörün üniversitenin arkasında olduğunu bilmek atılan adımları kolaylaştırıyor. Sektörle üniversite iç içe geçmiş olduğu için özellikle DTO yönetimi üniversitede yaptıklarımıza inandığı için dünyada başka yerde gerçekleştirilmesi zor olan birçok projeyi burada yapmak mümkün hale geliyor” ifadelerini  kullandı.

Türkiye’nin offshore
sektöründe büyük şansı var
Gemi inşa sanayinde tüm sektörün büyük gelişme halinde olduğunu ifade eden Ziarati, yurtdışıyla olan haksız rekabet koşulları giderildiğinde, Türkiye’nin dünyadan çok daha fazla sipariş almasının mümkün olabileceğini belirtti. Offshore inşa sektöründeki gelişmelerin dikkat çekici olduğuna değinen Ziarati, Türkiye’de birçok tersanede offshore destek gemisi ve römorkör üretildiğini, bu alandaki yatırımlar arttığı takdirde daha fazla sipariş alınacağına inandığını söyledi. Ziarati ” Avrupa’daki sipariş veren ülkelere yakın, yüksek standartta üretim yapabilen Türk tersanelerinin Offshore piyasasından her geçen gün daha fazla pay alabilir” dedi.
Sektörün gelişmesi için idarenin daha fazla destek olmasının şart olduğunu nitelendiren Ziarati, AB’de ve Uzakdoğu’da devletlerin sektörü geliştirmek için teşvik uyguladığını söyledi.
Ziarati, gelen talep üzerine Tuzla’da mükemmeliyet merkezi projesini hazırlayarak 41 milyon euroluk finansmanı bulduklarını söylerken projenin son anda İzmir’de yapılmaya karar verilmesinin tüm planları sekteye uğrattığını belirtti. Projenin şu an bekleme aşamasında olduğu belirtilirken, merkezin İstanbul’da yapılmaya karar verildiği taktirde teknik ve finansman altyapı hazır olduğundan kısa sürede tamamlanabileceği söyleniyor.
Özellikle Avrupa Birliği programlarının desteklediği Denizcilik İngilizcesi ve Gemi İnşa Teknolojileri konusunda birçok projeye imza atan Prof. Dr. Ziarati ve ekibi, denizciliğin her alanında bilimsel çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Şu ana kadar toplam 6,5 milyon Euro değerindeki eğitim projelerini tamamlanırken, önümüzdeki dönemde 2 milyon Euro değerinde yeni projelere başlanıyor.
Türkiye’de denizciliğin akademik alanda ilerlemesi ve bilgi birikimi sağlanması konusunda öncü olan Piri Reis Üniversitesi’nde eğitim alanında birçok proje devam ediyor. Özellikle denizcilikte İngilizce kullanımının Avrupa Birliği ve IMO’da en önemli gündem maddelerinden biri olduğu göz önüne alınırsa Türkiye’nin bu konudaki eksikliklerinin tamamlanması için atılması gereken birçok adım bulunuyor. Türk denizcilik sektöründe asrın projesi olarak görülen Piri Reis Üniversitesi uluslararası alanda aldığı desteği yurt içinden de aldığı takdirde sektörün önümüzdeki yıllarda büyük bir ivme kazanacağını tahmin etmek zor değil. Yeni modern kampüsü, pırıl pırıl genç öğrencileri ve konusunda uzman deneyimli akademik personeliyle Piri Reis Üniversitesi kısa bir sürede dünya denizciliğine damga vuracağa benziyor.
Geçmiş ve devam eden projeler-Toplam proje bütçesi 6,5milyon euro’nun 5 milyon euro’sunu Avrupa Birliği fonları karşılamaktadır.
Yeni onaylanmış projeler- Toplam proje bütçesi 2 milyon euro’nun yaklaşık  1,5 milyon euro’sunu AB fonları karşılamaktadır.

Bunu Paylaşın