IMF nihayet ışığı gördü

MDN İstanbul

Uluslararası Para Fonu (IMF) 2010 büyüme tahminlerinde önemli revizyonlara giderek adeta tünelin ucundaki ışığı gördüğünü açıkladı

2010 için ilk kez Ocak 2009’da açıkladığı büyüme tahmini bir yıl içinde beş kez revize eden IMF 27 Ocak’ta açıkladığı raporda daha pembe bir tablo çizdi. Küresel finansal kriz sonrasında görülen toparlanmanın beklenenden daha güçlü olduğunu belirten Fon, dünya ekonomisi için 2010 yılı büyüme tahminini yüzde 3.1’den yüzde 3.9’a çıkardı. IMF’nin Dünya Ekonomik Görünümü Raporu’nda 2011’de büyümenin daha da güçlenerek yüzde 4.3’e yükselmesinin beklendiği kaydedildi.

Çin’de balon oluşmadı
Raporda küresel finans sisteminin istikrar kazandığı, ancak çoğu gelişmiş ülkedeki finans sisteminin kırılgan bir durumda olduğu, gelişmekte olan ekonomilere sermaye girişinin ise endişe yaratmaya başladığı kaydedildi. Fon bazı ekonomistlerin aksine Çin’de piyasa balonu oluştuğu yönünde bir endişe taşınmadığını açıkladı. Dünya Ekonomik Görünümü Raporu’nda “Küresel toparlanma daha önceki tahminlerden daha kuvvetli bir başlangıç gösterdi, ancak toparlanma dünyanın farklı bölgelerinde farklı hızlarda gerçekleşiyor” denildi. Gelişmiş ekonomilerdeki toparlanmanın zayıf seyretmesinin beklendiğini kaydeden IMF, yüksek işsizlik ve borç seviyelerinin ekonomi politikaları açısından zorluk yarattığını belirtti.

Büyümeye katkı gelişen ülkelerden
IMF büyümenin önemli bir bölümünün gelişmekte olan ülkelerden kaynaklanacağını belirterek canlandırma paketlerinin kalkması ile gelişmiş ülkelerin büyüme hızının güç kaybedeceği uyarısını yineledi. Fon ayrıca yeni bir finansal istikrarsızlık ya da enflasyon endişesini azaltmak için daha güvenilir bir strateji tasarlanması çağrısında bulundu.
IMF, ekim ayında yüzde 1.5 olarak tahmin ettiği ABD ekonomisindeki büyüme oranını yüzde 2.7’ye, yüzde 9 olarak öngördüğü Çin’deki büyüme oranını ise yüzde 10’a yükseltti.
Euro Bölgesi için yüzde 0.3 olarak tahmin edilen büyüme oranını yüzde 1 düzeyine çıkaran IMF, daha önce 0.9 olarak açıklanan Fransa’nın büyüme tahminini yüzde 1.4’e çıkardı.
IMF, küresel ekonomide büyüme beklentisini yukarı doğru revize etmesine karşın, aralarında ülkelerin borçlarının artmasının da bulunduğu pek çok riske dikkati çekerek, küresel ekonomideki toparlanmanın daha önce tahmin edilenden daha güçlü bir başlangıç yaptığını ancak, farklı bölgelerde farklı hızla ilerlediğini bildirdi.

Türkiye ne kadar büyüyecek
IMF’nin açıkladığı raporun detayları gazetemiz baskıya girdiği sırada henüz açıklanmamıştı. Dolayısıyla IMF’nin Türkiye ile ilgili büyüme öngörülerini henüz bilmiyoruz. Ancak geçen yılın son çeyreğinin kapasite kullanımının, sanayi üretiminin, ihracatının iyi olduğu biliniyor. Zaten bir süre önce aralık ayı kapasite kullanımından yola çıkarak sanayi üretiminde çift haneli artışın ortaya çıkabileceği tahmini yüksek sesle konuşulmaya başlandı. Kriz sonrasında ilk çift haneli artış aralıkta yüzde 32.2 ile ihracattan gelmişti. Bu yönde açıklanan son veri ise ocak ayı kapasite kullanımı. Merkez Bankası kapasite kullanımının da sanayi üretimiyle ilişkisi yüzde 80’in üzerinde. Yıldan yıla karşılaştırmada ocak ayında kapasite kullanımı yüzde 67.8’e çıkmış. 2008 yılı aralık verisi ise yüzde 61.4 idi. Artış 6.4 puan. 2001 krizinden çıkışta bu artışların sanayi üretimine yansıması birkaç katı şeklinde olmuştu. Hem ihracat hem de kapasite kullanımındaki verilerden yola çıkarak ocak ayında sanayi üretiminin çift haneli artabileceğini söylemek yanlış olmaz. Bu artışların da çift haneli büyümeye dönüşmesi yüksek olasılık. Tabii oransal artışın yüksek olmasının temelinde asıl baz etkisi yatıyor. Bazın çok düşük olması miktar bazında en ufak bir artışı çok büyütebiliyor.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın