Yeşil yakıta uluslararası yeşil ışık yakıldı

MDN İstanbul

Denizcilik sektörünün dekarbonizasyon sürecini desteklemek için Uluslararası Deniz Ticaret Odası (International Chamber of Shipping-ICS) ile Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (International Renewable Energy Agency-IRENA) ortaklık anlaşması imzaladı.

IRENA’nın 2022 yılı 12’nci Meclis Oturumu’nda iki kuruluşun başkanları arasında imzalanan ortaklık anlaşması ile ICS ve IRENA’nın denizcilik sektörünün dekarbonizasyonuna ve küresel ekonominin bu önemli sektöründe yenilenebilir teknolojilerin kullanımına yardımcı olmak için önümüzdeki iki yıl boyunca bir temel oluşturacağı ifade edildi.

Bu ortaklık, deniz taşımacılığının hidrojen ve yeşil amonyak gibi yakıtların dünya çapında taşınmasındaki önemli rolünü yerine getirmesini sağlamak için hayati önem taşıyor.

ICS’nin yayımladığı basın bülteninde kuruluşlar, gelişmekte olan ekonomiler için yeşil yakıtlara “adil geçiş” sağlanmasına ve buna paralel olarak denizcilik sektörünün dekarbonizasyonuna acilen ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Anlaşma ile ayrıca sektörün, deniz taşımacılığının dekarbonizasyonunda yenilenebilir enerjinin artan rolüyle ilgili konularda IRENA’nın küresel çapta 160’tan fazla ülke ve bölgeden oluşan üyeleri ile daha yakın çalışması sağlanacak.

Kuruluşlar, denizcilik sektörüne yönelik enerji arzı ve talebi ile ilgili düzenli bir bilgi paylaşımı ve hem devletler hem de denizcilik sektörü için “gelecekteki yakıt” (yeşil hidrojen ve amonyak gibi) senaryoları hakkında veri alışverişi kuracaklar. Bu ortaklık anlaşması, özellikle gelişmekte olan ülke ekonomileri için adil bir enerji geçişi sağlama ihtiyacına, kapasite geliştirmenin önemli rolüne ve ayrıca deniz taşımacılığının enerji ihtiyaçlarının tanınmasına odaklanıyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın