Sanmar’dan dört yeni römorkör daha

MDN İstanbul

Sanmar, kendisi için ve aslında Türk denizcilik sektörü için büyük gurur kaynağı olabilecek bir kontrata imza attı. Washington Group’a bağlı Seaspan için ikisi 70 BP ve iki tanesi de 80 BP gücünde dört adet römorkör yapacak. MarineDeal News’e açıklama yapan Sanmar Pazarlama Direktörü Pınar Gürün Uğural: “Bu dört römorkör yurtdışına sattığımız ilk römorkörler değil tabi ki. İnşallah son da olmayacaklar. Avrupa Birliği ülkelerinden, Dominik Cumhuriyeti’ne kadar ihracatlarımız oldu. Ancak bundan yirmi yıl önce tecrübesinden faydalandığımız bir firma için bugün dört römorkör üretecek olmamız bizim ve ülkemiz için gurur kaynağı oldu. Üretim kalitemizi, teslim ve sonrasında hizmetimizi uluslararası standartlara taşıyabildiğimiz için çok mutluyuz” dedi.
Seaspan 1898 yılından bu yana Kanada kıyılarında ağırlıklı olarak deniz taşımacılığı ve liman hizmetleri alanlarında faaliyetlerini sürdürüyor. Sanmar’ın Seaspan ile ilk tanışmasını Uğural’ın sözleriyle aktaralım: “Seaspan Vancouver Limanı’nda da gemi yedekleme, gemi yanaştırma, kaldırma hizmetleri gerçekleştiriyor. Sanmar Denizcilik ilk römorkörünü inşa etmeye karar verdiği 1990 yılında Vancouver Limanı’na gidip Seaspan ile irtibata geçip kendilerinin römorkör filosu üzerinde araştırma yaptı. Bu süreçte ünlü römorkör tasarımcısı Robert Allan ile de tanışıp Seaspan için tasarladığı Vancouver Limanı’nda kullanılan bu römorkör serisi hakkında teknik bilgi aldık. Sonrasında bu tasarımın kullanım hakkını alıp kendi ihtiyacımız doğrultusunda geliştirdik. Ve ilk römorkörümüz “Sanmar I”i bu üç tecrübenin birleşmesi sonucunda ürettik. Grubun römorkör üretimi ve işletmeciliği alanındaki tecrübelerinden de yararlandık.”
Daha sonraki yıllarda Sanmar’ın Robert Allan Ltd. (RAL) ile çalışmaları aralıksız sürdü. Bu ünlü römorkör tasarımcısından  altı farklı römorkör tasarımı satın alarak bazı modelleri kendi ihtiyacına göre geliştirdi ve bu süreç içerisinde 80’den fazla üretim yaptı.
2010 yılında Sanmar’ın Seaspan’la yolları yine kesişti. Uğural, “International Tug & Salvage dergisini çıkartan The ABR Group’un 2010 yılında Vancouver’da gerçekleştirdiği ITS 2010 Vancouver Fuar ve Konferansı’nda yer aldık. Bu fuarda Seaspan ile tekrar irtibatımız oldu ve çok kısa bir süre içerisinde dört römorkörün inşası için kontrat imzaladık. RAL’a ait Rastar 2800 tasarımı bu römorkörler Seaspan’ın ihtiyacı doğrultusunda daha güçlü olarak modifiye ediliyor. Kanada sularında görev yapan, yangın söndürme kapasitesine sahip en güçlü römorkörlerden olacaklar. Vancouver Limanı ve Roberts Bank’da gemi yanaştırma, kaldırma ve yedekleme hizmeti verecekler” diye konuştu. Uğural, ilk römorkörün bu sene sonunda, diğer üç römorkörün ise 2011 yaz ve sonbaharında teslim edileceğini sözlerine ekledi.

Bunu Paylaşın