İskenderun Limanı’na 100 milyon dolar yatırım

MDN İstanbul

İskenderun Limanı ihalesini 372 milyon dolar ile en yüksek teklifi veren Limak Grubu kazandı. MarineDeal News’a konuşan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, İskenderun Limanı’nı çok stratejik bir liman olarak gördükleri için planladıkları rakamın hemen hemen maksimumuna çıkarak ihaleyi aldıklarını söyledi. Liman’ın stratejik önemine ilişkin değerlendirmesinde Özdemir, “Güneydoğu’nun, Arap ülkelerinin, İran, Suriye ve Irak dahil tüm bu bölgelerin en önemli limanı olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla bu limanı almak istedik ve hesaplarımızı ona göre yaptık” diye konuştu.
İskenderun Limanı’na 100 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı düşündüklerini kaydeden Özdemir, “bu liman konteynır limanı haline gelecek, büyüyecek. Rıhtımı uzayacak, mendireklerini yenileyeceğiz, makine ekipmanları çok eski, onları yenileyeceğiz. Dolayısıyla iki yıl içerisinde 100 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.
Limanlarda büyümeyi düşünebileceklerini ifade eden Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü: “Önce İskenderun Limanı ile ilgili planlarımızı uygulayabilelim, ondan sonra limanlarda büyümeyi tabii ki düşünebiliriz. Büyük ve yatırım yaparak büyümeye elverişli bir liman. Dolayısıyla evvela bu limanı düşüneceğiz. Ondan sonra önümüze bakacağız.”
Sabiha Gökçen Havalimanı’nı rekor denecek bir sürede tamamlayarak takdirleri toplayan, özellikle enerji sektörü ihalelerindeki başarılarıyla son yıllarda isminden çokça söz ettiren Limak’ın enerjinin yanı sıra çimento, inşaat ve turizm alanlarında da yatırımları bulunuyor.
Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait İskenderun Limanı’nın 36 yıl süre ile “işletme hakkı devri” yöntemiyle özelleştirilmesi amacıyla açılan ihalede son teklifler 16 Eylül tarihinde alınmıştı ve toplam 12 teklif gelmişti. 28 Eylül’de ise ihalenin nihai pazarlık görüşmesi yapıldı ve ihaleyi Limak Yatırım Enerji Üretim İşletme Hizmetleri ve İnşaat A.Ş. aldı.
İhaleye teklif veren şirketler:
1. Assan Panel San. ve Tic. A.Ş.
2. Yıldırım Holding A.Ş.
3. IC İçtaş İnş. San. ve Tic. A.Ş.
4. PSA-Akfen OGG
5. CEY Grubu Ortak Girişimi
6. Kumport Liman Hizm. ve Lojistik San. ve Tic. A.Ş.
7.  YDA İnş. San. ve Tic. A.Ş.-Alp Ateş Ltd. Şti.-Butros Deniz ve Nakliyat A.Ş.-Sabay Denizcilik Vapur Acenteliği Nakliye ve Tic. Ltd. Şti. OGG
8. Limak Yatırım Enerji Üretim İşletme Hizmetleri ve İnş. A.Ş.
9. Global Liman İşletmeleri A.Ş.
10. Çelebi-Kolin OGG
11. Gemport-Limar OGG
12. Anadolu Girişim Grubu

Bunu Paylaşın