Posidonia Fuarı

MDN İstanbul

Vijay Kumar
Bharati Shipyard Genel Müdürü

Hindistan 10 yılda Çin’i yakalar

Bharati Shipyard Genel Müdürü Vijay Kumar Hint ekonomisinin dayanıklılığı ve ülkenin teknik yetkinlik seviyesi nedeniyle, Hindistan’ın 10 yıl sonra Çin’e yetişeceğini söyledi. Hindistan’ın uluslararası piyasadaki avantajlarına değinen Kumar, “Çok güçlü bir teknik bilgi zeminine sahibiz. Ekonomimizi destekleyen kurallar oldukça sağlam. Büyüme hızı kademeli bir şekilde gerçekleştiğinden piyasadaki en iyilerin öne çıkmasını sağlıyor” dedi.
Çin ve Japonya’nın sektörün üzerindeki etkinliğini açıklayan Kumar, “Oldukça düşük fiyatlarda üretim yapmalarından dolayı Çin’le rekabet etmek zor. Japonya’da ise teknoloji çok gelişti. Ancak zaman içerisinde hem verimlilik hem de teknoloji açısından Hindistan kesinlikle bu seviyeyi yakalayacaktır” şeklinde konuştu.
Farklı gemi tiplerine servis veren Bharati Shipyard’ın Hindistan’ın batı yakasında beş, doğu yakasında ise bir tane tersanesi bulunmakta. Limanlarda kullanılan toplam çelik miktarı ise 60,000 ton ile 70,000 ton arasında değişiyor. Tersanelerdeki altyapı çalışmalarının 2011 yılının sonunda tamamlanmasıyla çelik kullanım oranının 150,000 tona yükselmesi bekleniyor.
Şirket siparişlerinin yüzde 70’i ihraç edilirken üretimin büyük bir oranı Avrupa’ya gönderiliyor. Bu bölgede ihraç edilen ülkeler arasında Fransa, Almanya, Norveç ve Danimarka başı çekiyor. Şirket, Türkiye ve Yunanistan’daki duruşunu ise sağlamlaştırmayı planlıyor.

Yunanistan’ın ev sahipliği yaptığı ve 40 yılı aşan bir süredir devam eden Posidonia Fuarı, bu yıl da denizcilik sektörünün önde gelen isimlerini bir araya getirdi. Ekonomik krizin ardından son koşulların değerlendirilip yeni anlaşmalar için ilk adımların atıldığı fuarda, ileriye dönük beklentilerin olumlu yönde seyretmesi dikkat çekti

Adam M. Papapetros
Rolls-Royce Marine Genel Müdürü

Sektörde beklentiler olumlu

Rolls-Royce Marine’in Genel Müdürü Adam M. Papapetros yeni gemi inşasının 2006 ile 2008 yılları arasındaki seviyelerin altında seyretmesine rağmen yukarı yönlü bir trend izlediğini belirtti. Papapetros, 2011 ve 2012 yıllarında gemicilik işleri ve yeni gemi üretiminin hızlanmasını beklediklerini belirtti. Gelecek için beklentilerinin olumlu olduğunu dile getiren Papapetros, “Pazar tatmin edici seviyelerde diyebiliriz. Ancak kredi vermek istemeyen bankalar sorun teşkil ediyor. Diğer taraftan sektör krizden etkilenen diğer endüstrilere göre daha sağlıklı. İlerisi için oldukça iyimseriz” değerlendirmesini yaptı.

Ir. Marcelino R.J. de Lannoy
Curaçao Towage Company Genel Müdürü

Krize rağmen ciromuzu dörde katladık

Curaçao Towage Company’ nin Genel Müdürü Ir. Marcelino R.J. de Lannoy, ekonomik krize rağmen cirolarının önemli derecede arttığını ve finansal açıdan sağlam bir portre çizdiklerini belirtti. Son yıllardaki performanslarını değerlendiren de Lannoy, “Bu yıl için oldukça olumluyuz. Son 7-8 yıldır yaşanan ekonomik daralmaya rağmen, gelirlerimizi yükseltmeyi başardık. Bu özellikle yedekleme servislerimiz için geçerli oldu. Son dört yıla baktığımızda marjinal yükselmeler değil, ciromuzu dört katına çıkartmayı başardık. 2011 yılının ise daha verimli geçmesini bekliyoruz” dedi. Güney Karayipler’de bulunan Curaçao Towage Company, Curaçao Adası ve bölge limanlarında yedekleme, demirleme ve denize indirme servisleri sunuyor.

Süheyl Demirtaş
Tuzla Shipyard Genel Müdür Yardımcısı

2011’in ikinci yarısına kadar kötümser beklentiler var

Türk denizcilik sektörünün uluslararası platformdaki pazar durumunu ve rekabet şansını değerlendirdiğimde, ülkemizden fuara katılımının iyi bir gösterge olduğunu, ancak katılımının yeterli seviyede olmadığını düşünüyorum. Bu nedenle, Türkiye’nin etkinliğinin sadece katılımcı firmalar seviyesinde kaldığını düşünüyorum. Oysaki denizcilikte söz sahibi olan Japonya, Güney Kore ve Çin gibi ülkeler, binlerce kilometre öteden gelerek, son derece zengin ülke stantlarıyla temsil edildiler.
Fuarda dikkatimi çeken en önemli husus, firmaların halen global finansal krizin etkilerini üzerinden atamamış olduğu ve 2011 yılının ilk yarısının sonuna kadar kötümser beklentilerini muhafaza ediyor olmaları. Bu da özellikle yeni gemi inşasında mevcut negatif durumun en azından önümüzdeki yıl da devam edeceği anlamına gelmekte. Teknolojik gelişmelerin ürünsel yansıması açısından bakıldığında, daha önce firma olarak katıldığımız Sea Japan 2010 fuarında ve bu fuarda “Ballast Water Treatment System” kapsamındaki ürünler dikkatimi çekti. Özellikle Deep Water Horizon olayından sonra denizlerde çevreyle barışık faaliyet göstermenin ve donanımlar kullanmanın önümüzdeki dönemde mevcut önemini arttırtarak sürdüreceğini düşünüyorum. Tuzla Shipyard olarak, Posidonia 2010 fuarının büyük ölçüde beklentilerimizi karşıladığını değerlendiriyorum. Hem portföyümüzde önemli yer tutan mevcut müşterilerimizle hem de potansiyel müşterilerimizle son derece faydalı ve verimli iletişim fırsatları elde ettik.

Richard L.C. Janssen
Smit Salvage Ticari Müdürü

Kurtarma bölümü öne çıktı

Smit Salvage’in Ticari Müdürü Richard L.C. Janssen birkaç senedir süren olumsuz ekonomik koşullara rağmen, sektördeki olumlu havanın tekrar döndüğünü dile getirdi.
Yunanistan’da büyüme sürdürmeyi hedeflediklerini belirten Janssen, kurtarma bölümümün acil durum müdahalesi tarafının sessiz, gemi kurtarma ve petrol kurtarma tarafının ise oldukça iyi performans gösterdiğini söyledi.
Alternatif pazarları incelediklerini dile getiren Janssen, “Türkiye’den bazı armatör ve tersanelerle uzun soluklu ilişkilerimiz var ve onlardan birkaç tane liman römorkörü aldık. Bunlar son beş yıldır gerçekleştirdiğimiz toplam 156 gemi inşa programı içinde yer aldı. Geçen yıllardaki gelişmelerin ışığında bu yılki Posidonia Fuarı’nın oldukça ilginç olduğunu dile getiren Janssen, “Yunan armatörlerinin neşesi yerine gelmeye başladı. 6-8 ay önce burada kendi partimizi verdik ve genel tavırlar olumsuz yöndeydi. Bu hava değişmeye başladı” şeklinde konuştu.

Leonidas A. Drikos
Glafcos Marine Direktörü

Daha az maliyet, daha fazla emniyet

Glafcos Marine’in Direktörü Leonidas A. Drikos Avrupa Birliği tarafından desteklenen, denizcilik sektöründe robotbiliminin kullanılması ve teftiş prosedürlerinin tamamlanması için sundukları danışmanlık servisi hakkında bilgi verdi.
Robotbiliminin kullanılması için teknolojinin mevcut olduğunu dile getiren Drikos, en iyi kullanım alanının ise denetim prosedürlerinde, özelikle de sınıflandırma denetimi tarafında olduğunu belirtti ve ekledi;
“Projenin 10 ortağı var, en büyüğü Lloyd’s Register ve Rina. Rina aynı zamanda proje koordinatörü görevinde. Robotbilimi tarafında ise enstitü ve üniversiteler bulunuyor. Ayrıca, 2 tersane ve bazı danışmanlık firmaları var.”
Gemilerin denetimden başarıyla geçmeleri için sundukları danışmanlık hizmetinin önemine değinen Drikos, bu ücretin havuzlama sırasında kurulan iskele giderleriyle kıyaslandığında önemli derecede maliyet avantajına neden olduğunu belirtti.
“Bir sürü para boş yere veriliyor” yorumunu yapan Drikos, “Armatörler bu parayı güvenliğe yatırabilirler. Daha az zaman, daha düşük maliyet ve daha fazla güvenlik” değerlendirmesiyle sözlerini sonlandırdı.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın