30 milyon euro’ya tekne

MDN İstanbul

Rahmi Koç, kriz döneminde üretilen serinin son özel yatı Nazenin V’e kavuştu

RMK Yat’ın 70 numaralı projesi Nazenin V denizde. Yat inşa sektörünün önde gelenleri tarafından yönetilen proje kapsamında Nazenin V’in tasarımı Sparkman & Stephens (S&S) tarafından yapıldı. İç tasarımının Redman Whitely & Dixon’a ait olduğu bu özel yat Nazenin serisinin sonuncusu.
Yaklaşık 30 milyon euro değerindeki Nazenin V’in boyu 52 metre, ağırlığı ise 450 ton. Bu çok özel yatın yapılan testlerde motor seyrinde 15 knot hıza ulaştığı belirlenmiş. Yelken seyri için öngörülen hızı ise 1-2 knot daha fazla.

2 buçuk milyon euro’luk koruma
Özel yat üreticilerinin en büyük korkusudur o binbir emek verilerek üretilen, sahibinin gözü gibi baktığı güzelim teknelerin denize indirilme faslı. Nedeniyse denize indirme seromonisi içinde gövdenin herhangi bir sürtünmeden zarar görmesi. Slipway sistemi, RMK Marine tarafından özel nitelikteki tekne ve yatların denize indirilmesi ve karaya alınmasında kullanılmaya başlandı. Maksimum 62 m. boyunda ve 700 ton ağırlığına kadar teknelere hizmet verilebilen 2.5 milyon euro maliyetli bu sistem, denizin içinden veya karadan teknelerin yüzer pozisyonda indirilmesini ve alınmasını sağlıyor. Tekne yüzer pozisyonda indirildiği için gövdede herhangi bir gerilme ve bozulma söz konusu olmuyor. Dünyadaki benzerlerine yakın bir sistemle tasarlanan slipway sistemi ile RMK Marine ilk olarak Rahmi Koç’un Nazenin V adlı özel yatını suya indirmişti.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın