Royal Bank of Scotland’dan rekor zarar

MDN İstanbul
İngiliz bankası Royal Bank of Scotland, 2008’de 24,1 milyar sterlin zarar ettiğini ve 325 milyar sterlin değerinde varlığı varlık sigortasına devretmeyi planladığını açıkladı

İngiltere tarihinin en büyük şirket zararını açıklayan Royal Bank of Scotland (RBS), 2008 bilançosunda 24,1 milyar sterlin zarar ettiğini açıkladı. Banka, zararın 16,2 milyar sterlinlik bölümünün Hollandalı rakibi ABN Amro’nun 2007’deki  alımından kaynaklanan aktif silme işlemlerinden, 7,9 milyar sterlinlik bölümünün ise faaliyet zararından oluştuğunu belirtti. Bu zarar sonucunda RBS İngiltere’de bir şirketin tarihindeki en büyük yıllık kaybını açıklayarak rekor kırdı.

“Sorumlusu benzeri görülmemiş türbülans”
İngiltere’nin ikinci büyük bankası RBS’nin Başkanı Philip Hampton, bankanın bu büyük zararının finansal piyasalardaki “benzeri görülmemiş türbülanstan” ve dünyadaki ekonomik koşulların kötüleşmesinden kaynaklandığını açıkladı. Hampton, 2009 yılının zor bir yıl olacağını da ifade etti.
Bilindiği gibi Türk denizcilik sektöründen birçok büyük firma RBS ile çalışıyordu. Bankanın zararını açıklayarak varlık sigortasına devredilmesi Türk denizcilerini de meraka sevk etti.

Hükümetten 13 milyar sterlin sermaye yardımı
RBS CEO’su Stephen Hester de, yılda 3,5 milyar dolar tasarruf etmeyi planlayan bankanın iki kola ayrılacağını ve grubun yeniden yapılanması için gerekli kararları aldıklarını açıkladı.
RBS, devlet destekli varlık sigortası kapsamında, 325 milyar sterlinlik portföydeki kayıpların ilk 19,5 milyar sterlinlik bölümünden, yani değerinin  yüzde 6’sından sorumlu olacak. Bu miktarın üzerindeki kayıpların yüzde 90’ı devlet tarafından, yüzde 10’u RBS tarafından karşılanacak. Varlık sigortasına katılmak için imtiyazlı hisse satışıyla 6,5 milyar sterlin ödeme yapacak bankaya, İngiltere hükümeti ayrıca 13 milyar sterlin sermaye yardımında bulunacak. Bu iki kalem, bankanın 19,5 milyar sterlinlik “ilk kayıplardan” korunmasını sağlayacak.
RBS ayrıca yeniden yapılanma planları kapsamında, ana varlıkları dışındaki varlıkları ayrı bir birime devredecek ve gelecek üç ile beş yıl içinde bunları satmaya çalışacak. Bankanın varlıklarının yüzde 20’ye yakını, yani 240 milyar sterlin, satılması düşünülen birimde yer alacak. Royal Bank of Scotland hisseleri, Londra borsasında açılış sonrası yüzde 30 kadar yükselmesinin ardından TSİ 10:15 itibariyle yüzde 24  primliydi.
Önceki yıl yaklaşık 10 milyar dolar kâr eden banka, hisse senedi çıkararak 18 milyar dolar sermaye artırımına gitmeyi ve masraflarını 3,5 milyar dolar kısmayı amaçlıyor.
Bankanın denizaşırı işlerinde, faaliyet gösterdiği 54 ülkeden 36’sındaki faaliyetleri azaltılarak ya da satılarak kesintiye gidilecek. Bankanın tasarruf tedbirlerinin toplam 20 bin kişinin işine mal olacağı belirtiliyor.

Bunu Paylaşın