NATO gemileri Sarayburnu’na yanaştı

MDN İstanbul

NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 mensubu TCG Gaziantep ve HMS Duncan gemileri, Romanya ve Bulgaristan’da yapılan Karadeniz Uyumu Harekatı’nın ardından gerçekleşen  İstanbul ziyareti kapsamında Sarayburnu Limanı’na yanaştı. NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 Komutanı Tümamiral Mike Utley Obe ve HMS Duncan’ın Komutanı Yarbay Eleanor Stack, Daimi Deniz Görev Grubu-2’nin Kurmay Başkanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Hasan Özyurt’un ve TCG Gaziantep’in Komutanı Binbaşı Bora Gümüş’ün de katılımıyla NATO’nun faaliyetleriyle ilgili basın toplantısı düzenlendi.

Hâlen, Akdeniz ve Karadeniz’de görev yapmakta olan NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2’nin Komutanı Mike Utley Obe yaptığı konuşmada grubun çok ulusluluğuna vurgu yaparak, “Bu grubun üç ana görevi var, ilk olarak askerî veya insanî bir yardımla ilgili kriz baş gösterdiğinde en yüksek hazırlık seviyesinde bulunarak reaksiyon göstermek. Bunu gerçekleştirmek maksadıyla, görev grubumuz birçok tatbikat düzenlemektedir ve böylelikle, bütünleşik bir NATO grubu olarak görev yapmaktadır. İkinci görevimiz, yasa dışı göçü caydırmaktır. İnsan kaçakçıları göçmenlere, Avrupa’ya ulaşmanın en güvenli yolunun deniz yolu olduğu fikrini satmaktadırlar. Ancak bu gerçek değildir. Akdeniz ve Ege, en az Atlantik veya Pasifik okyanusları kadar tehlikeli olabilmektedir. Üzgünüm ki birçok göçmen, bu hayali kendi canlarıyla ödemektedirler. Görev grubumuz bu bağlamda İngiliz Sınır Gücü ile Türk ve Yunan Sahil Güvenlikleri’yle iş birliği içerisinde çalışmaktadır ve buradaki rolümüz, yasa dışı bu faaliyetleri tespit ederek, denizdeki yaşamın güvenliğini sağlamaktır. Üçüncü ve son görev olarak da; grubumuz müttefik ülkelere bir seri ziyaretler gerçekleştirerek, ortaklarımız olan ülkelerle dostluklarımızı pekiştirmekte. Bu ziyaretler sırasında NATO fikir alışverişinde bulunmakta, beraber denizde eğitim yapma imkânı sunmakta ve denizde güvenliği arttırmaktadır. Dünyanın birçok yerinde çok çeşitli güvenlik açıkları ortaya çıkmakta ve bütünleşik güvenlik duvarımızı hep birlikte korumak, NATO açısından çok önem kazanmaktadır. Türkiye çok önemli bir NATO müttefiği ülkedir ve bölgedeki güvenliğin sağlanması açısından büyük bir rol oynamaktadır. Türk Deniz Kuvvetleri’ne TCG Gaziantep’i görevlendirerek, Karadeniz’de birlikte çalışma fırsatını bize sundukları için teşekkür ederim. Aynı şekilde, mart ayında gerçekleşecek Dynamic Manta 18 Tatbikatı’nda da kendileriyle birlikte çalışmayı dört gözle bekliyorum. Ortaya çıkan krizlere karşı beraber çalışmamız açısından, birbirimizden öğreneceğimiz birçok ders bulunmakta.” dedi.

Daimi Deniz Görev Grubu-2’nin Kurmay Başkanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Hasan Özyurt da yaptığı konuşmada, “Bu görev için karargâhımızda İngiliz subay ve astsubaylarının yanında Arnavut, Bulgar, Alman, Yunan ve Romen subaylarla birlikte, Komutan Utley Obe’in belirttiği görevleri yerine getirmek için uyum içinde çalışıyoruz. Türkiye, NATO taahhütlerine en bağlı ülkelerden birisi olarak, görev gruplarında her daim bir gemisini bulundurmakta. Bir Türk Subayı olarak, bu liman ziyaretlerinin müttefiklerimiz açısından en iyi ve güzel şekilde geçmesinin sorumluluğuyla çalışıyoruz. Kendilerinin şu ana kadar hoşnut kaldıklarını duymak bizim açımızdan mutluluk verici.” diye konuştu.

Amerikan Donanması’na bağlı olan ve Boğazlarımızdan geçerek Karadeniz’e çıkan ancak tatbikata katılmayan USS Ross ve USS Carney gemileri hakkında Amerika’nın tutumuna ilişkin görüşlerini sorduğumuz NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2’nin Komutanı Mike Utley Obe, “Amerikan Deniz Kuvvetleri gemilerinin neden NATO grubunda olmadığıyla ilgili olarak bir yorum yapmam mümkün değil. Bu, Amerika’nın kendi politikası. NATO’nun Karadeniz’deki faaliyetine ilişkin olaraksa, Karadeniz’de seyir emniyetini, seyir güvenliğini ve bağımsız seyir yapma özgürlüğünü sağlamak amacıyla buradayız. Bu amaçla NATO Karadeniz’de senede birkaç kez karakol yapmaktadır.” yanıtını verdi.

Bunu Paylaşın