2023 hedefleri Körfez’le yakalanır

MDN İstanbul

Türkiye ticaretinin büyümesi için Körfez bölgesinin sanayide olduğu gibi ticarette de büyümesi gerektiğini ifade eden Oral Erdoğan, Ulaştırma Bakanlığı’nın Körfez’deki limancılık master planını bu gözle gördüğünü bildirdi

Ulaştırma Bakanlığı’nın Kocaeli Bölgesi’nde yapmayı planladığı limancılık master planında ana amacın Türkiye ticareti olması gerektiğini belirten Oral Erdoğan, şu anda 350 milyar dolar kadar olan dış ticaret büyüklüğünün 2023’te 1.1 trilyon dolar’lık bir hedefi olduğun kaydederek “Böyle bir hedefe doğru giderken özellikle sanayinin çok ciddi önem kazandığı bölgelerin ticaret hacminde çok büyüme göstereceğini beklememiz gerekiyor. Türkiye ticareti büyüyecek diyerek makro hedef koymakla bu iş çözülmüyor. Onu sağlayan alt unsurların büyümesi gerekiyor. Bunlardan birisi Kocaeli, Bozüyük, Bursa Bölgesi. Bu bölgenin de ciddi bir sanayi büyüklüğü var ama ticaret etkinliğinde aynı boyutta değil. Çünkü limanlarımızın yeterliliğinin teknoloji ve kapasite açısından geliştirilmesi gerekliliği, diğer taraftan ciddi bir dağınıklık, çok sayıda iskele ve bireysel olarak şirketlerin kendilerine yaptırdığı işlerine uygun, daha ilkel bir limancılık anlayışı var Körfez bölgesinde” dedi. Bunların yaratacağı sorunlar olacağının altını çizen Erdoğan, bu sorunları şöyle sıraladı: “Çok sayıda irili ufaklı limana gelen gemilerin trafiğinin yönetilmesi, bunun çevreye etkileri, emniyet sorunları, gelecek olan bütün yüklerin bağlantısının nasıl sağlanacağı, buna yönelik aktarma mekanizmaları ve depolama sistemlerinin nerelerde ve nasıl planlanacağı.”  Bu güne göre Kocaeli Bölgesi’ndeki ticaret hacmini en az 3 kat büyütmeye kalktığınız zaman bu sistemleri çözmeden başarı elde edilemeyeceğini kaydeden Erdoğan, bu yüzden Ulaştırma Bakanlığı’nın önem verdiği konulardan birinin Körfez Bölgesi’ndeki limancılık anlayışını düzeltmek olduğunu söyledi.

Komple liman sistemi olmalı

Liman yönetimi ile ilgili olarak Kocaeli’yi komple bir liman sistemi olarak görmenin doğru olacağını kaydeden Erdoğan,  şunları kaydetti: “Parça parça olarak şahıslara kendilerine özel limanlar yapmalarına izin vermek ciddi bir sorun oluşturur. Bu yüzden master bir liman anlayışı tanımlansa daha yerinde olur. Aslında Türkiye’nin kendine özgü bir yapısı var, Körfez’e bir bütün olarak baktığınızda çok ciddi bir deniz ticareti hareketi gerekiyor. Ama bunun dağınık olması yerine en azından Körfez bazında bir port otorite oluşumu faydalı olabilir. Özel mülkiyetlere karışmayabilirsiniz ama bazı devleti ilgilendiren noktalarda denetimler açısından ortak bir otorite faydalı olabilir.”
2023’e kadar istikrarlı bir dönem olmayacağını belirten Erdoğan, sorunlu dönemde iflas eden bir limancılık anlayışının bütün sistem için sorun olabileceğini, bu yüzden gereğinden fazla arz motivasyonu yaratmanın da sakıncalı olabileceğini kaydetti.
Erdoğan’ın verdiği bilgilere göre Kocaeli Sanayi Odası kalkınmaya yönelik bir proje hazırlıyor. Onların da niyeti bölgede 2-3 tane büyük liman oluşması yönünde. Erdoğan, “Belediyenin, Valiliğin ve Ulaştırma Bakanlığı’nın da destekleriyle Kocaeli Sanayi Odası Başkanlığı çok önemli atılım yaptı bu konuda. Aynı zamanda Kocaeli Belediyesi bu projeye ciddi destek veriyor. Zaten Ulaştırma Bakanlığı bu projeyi mikro bazda Türkiye adına düşünüp bölge ile ilgileniyor. Konu mikro gibi görünüyor ama makro özelliği yüksek olan bir konu” şeklinde konuştu.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın