2015 Sülfür Düzenlemeleri için hazırlıklara ihtiyaç var

MDN İstanbul

1 Ocak 2015 tarihine kadar şirket sahipleri ve işletmeciler kendi Emisyon Kontrol Alanı (ECA) yakıt ihtiyaçlarını yönetme planını yapmak zorundalar.
Yeni yıldan itibaren uygulamaya konulacak ECA düzenlemeleri için sadece 5 ay kaldı. Deniz yakıt ticareti yapan Dynamic Oil Trading, armatörlere ve işletmecilere Emisyon Kontrol Alanlarına (ECA) uygun tedarik zorunluluklarına hazırlanma konusunda çağrıda bulundu ve bu yönetmeliğin operasyonlar ile karlılığa olan etkisini minimalize etmek adına kendi yakıt tedarikçileriyle işbirliği yapabileceklerini söyledi.
ECA kapsamındaki Baltık Denizi’nde, Amerika Birleşik Devletleri karasularında, Kanada kıyılarında ve Karayip Denizi’nde seyir halindeki tüm gemilerin yüzde 1 olan mevcut ECA limitinden önemli bir azaltıma gidilerek 1 Ocak 2015’ten itibaren en fazla yüzde 0.1 oranında sülfür içeren yakıt kullanımına izin verilecek. Bu durum yeterli yakıt stoklarının varlığı konusunda armatörler ve işletmeciler arasında kaygılara yol açarken; özellikle daha maliyetli rafine ürünlerin alınmasının mali sonuçları ve bunun işletme karlarını nasıl etkileyeceği, hatta bu rotalarda nasıl hayatta kalınacağı sorularını beraberinde getirdi. Türkiye henüz ECA Sülfür düzenlemesini kabul etmediği için Türk karasularında uygulanmayacak olsa da, Türk armatörlerinin gemileri bu düzenlemeyi kabul eden ülkelerin karasularına girdiğinde önemli yaptırımlar ile karşılaşabilecek.
Dynamic Oil Trading şirketinin CEO’su Lars Moller, “Gemiler için uyum seçenekleri mevcut iken,  gaz temizleyicileri ya da LNG gibi alternatif yakıtların sayısında kısa sürede artış olmayacak. Bu durum armatörleri ve işletmecileri rafine yakıtları en uygun çözüm olarak görmeye itecek. Yakıttaki yeni düşük sülfür kuralları; sadece fiyat konusundaki değişimlere yol açmıyor, aynı zamanda, bu tip yakıtlara ulaşılabilirliğin belirsiz olması yakıttaki arz ve talep dengesini de  etkiliyor.
Bu nedenle her işletmecinin ECA bölgelerinde yapacağı gemi seyri doğrultusunda optimal yakıt tedariği stratejisi hazırlaması için hayati önem taşıyor. Bu strateji yüksek kaliteli, yakıtlara erişim kolaylığı sağlar ve yakıt faturalarını aşağı çeker. Son dakikaya kadar beklemek ürünü bulmada, kalite ve fiyatta uzlaşmayı riske atar.”

Bunu Paylaşın