2015 CMI kongresi DHD’nin himayesinde İstanbul’da

MDN İstanbul

Uluslararası Denizcilik Komitesi’nin (CMI) 50. yıl kutlamasını da kapsayan olağan toplantısı Irish Maritime Law Association evsahipliğinde 29 Eylül – 1 Ekim tarihleri arasında Dublin’de gerçekleşti.
Türk Deniz Hukuku Derneği (DHD) adına toplantılara katılan heyete Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kerim Atamer başkanlık etti. Heyet üyeleri, sempozyum süresince yeni Türk Hukuku’na ilişkin bilgiler aktarırken 2015 yılı etkinliğinin Türkiye’de gerçekleşmesi için de yoğun bir  çaba gösterdi. 2015 yılının mayıs ayında İstanbul’da yapılması oy birliği ile kabul edilen sempozyumda, alanında başarılı yaklaşık 250 hukukçu, Deniz Hukuku Türk Derneği tarafından ilk defa İstanbul’da ağırlanacak.
Sempozyumda Tulane Deniz Hukuku Merkezi’nin Müdürü Prof. Dr. Martin Davies, milletlerarası alanda tartışmaya açılan geminin sicile kayıtlı olduğu devlette, geminin maliki hakkında iflas davası açılırsa yurt dışında kurulan bir fonun hükmü konusuna değindi. LLMC ve CLC uyarınca yalnızca malikin değil, sorumluluk sigortacısının da fon tesis etme hakkı bulunduğundan, muflis bir malikin alacaklıları bakımından söz konusu fon, önemli bir ek malvarlıgı teşkil edecektir. Yeni Türk Hukuku’nda bu probleme 3 kademede yaklaşıldığı bildirilmiştir: Birinci kademede gemi malikinin iflası söz konusudur. Ancak ikinci kademede, bu genel iflas prosedürü içinde (yeni TTK m. 1389 f. 2 uyarinca) her bir gemi, ayrı/özel bir malvarlığı kalemi olarak ele alınmaktadır  ve (yeni TTK m. 1390-1397’de düzenlenen) bağımsız bir sıra cetveline tabi tutulmaktadır. Üçüncü ve son kademede ise bu kez fon tesisi ele alınmıştır; (yeni TTK m. 1346’da yer verilen) yeni kurallara gore, tesis edilen fon, yalnızca fon alacaklılarına ayrılmıştır; diger alacaklılar ve bu bağlamda iflas alacaklıları, bu fona kural olarak başvuramaz; şu var ki, eğer paylaştırma sonucunda bir bakiye kalırsa, o bakiye, fonu kuran kişinin alacaklılarına ödenebilir. Buna göre, fonu sigortacı kurmuşsa, muflis malikin alacaklıları, fona hiçbir halde el uzatamaz. Bu açıklama üzerine Prof. Davies, coşkulu bir şekilde tebriklerini sunup, bu problemi görüp açık yasal düzenleme yapan ilk Devletin muhtemelen Türkiye olduğunu bildirmiştir.

Bunu Paylaşın