1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda “MCM Black Sea” başarısı

MDN İstanbul

Karadeniz’de güvenliğin sağlanması ve mayınların temizlenmesi için Türkiye, Bulgaristan ve Romanya’nın müşterek olarak kurduğu “Mayın Karşı Tedbirleri Karadeniz Görev Grubu Mutabakatı (MCM Black Sea)” imzalandı

MarineDeal News’un katılım sağladığı “MCM Black Sea Mutabakat Metni Aktivasyon Töreni”, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Bulgaristan Deniz Kuvvetleri Komutanı Tümamiral Kiril Yordanov Mihaylov ve Romanya Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Mihai Panait’in katılımıyla Sarıyer’deki Kalender Kasrı’nda gerçekleştirildi.

Törenin açılış konuşmasını yapan, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu,

“Bugün burada, Karadeniz’de sürüklenen mayınların etkisiz hâle getirilmesi amacıyla oluşturulan üç uluslu görev grubunun harekât konseptini ve daimî harekât düzenini imzalamak için toplanmış bulunuyoruz. Bu tarihi adım, Karadeniz’in güvenliğine yönelik ortak kararlılığımızın ve iş birliğimizin somut bir göstergesidir.

Bulgaristan, Romanya ve Türkiye olarak sularımızda barışın, güvenliğin ve istikrarın sağlanması için her zaman birlikte çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz. Bu görev grubu sadece mayın tehdidini ele almakla kalmayacak, aynı zamanda ülkelerimiz arasındaki dostluğu ve iş birliğini de güçlendirecektir.

Karadeniz’in stratejik öneminin ve deniz yollarının güvenliğinin bilincinde olarak, görev grubunun başarısının sadece kendi ülkelerimiz için değil, tüm bölge ülkeleri için hayati önem taşıdığının bilincindeyiz.

Bu nedenle görev grubumuzun etkin ve koordineli çalışmasını sağlamak için tüm kaynakları seferber edeceğiz.

Bugün burada imzalanan harekât konsepti ve devamlı harekât emri, Karadeniz’deki mayın tehdidine daha hızlı, daha etkin ve daha güvenli bir şekilde yanıt vermemizi sağlayacaktır. Bu ortak çabanın Karadeniz’in güvenliğinin sağlanmasında önemli bir rol oynayacağına ve gelecekteki işbirliklerimizin temelini oluşturacağına inanıyorum.

Bu vesileyle Bulgaristan ve Romanya Deniz Kuvvetleri’ne iş birliği ve kararlılıklarından dolayı şükranlarımı sunuyor, görev grubumuza operasyonlarında başarılar diliyorum. Teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

MCM Black Sea Görev Grubu, ülkelerin deniz yetki alanları ve Karadeniz’deki akıntı paterni gözetilerek belirlenen Harekât Sahası dâhilinde görev yapacak. İcra edilecek görevler kapsamında Bulgaristan’ın Burgaz ile Varna, Romanya’nın Köstence ve Türkiye’nin Umuryeri ile Karadeniz Ereğli limanları kullanılacak.

“Üçlü Girişim” kapsamında ülkelerin katıldığı unsurlar

MCM Black Sea Mutabakat Metni Aktivasyon Töreni’ne Türkiye, Görev Grubu Komutanı ve Karargâhı (İstanbul Boğaz Komutanlığında konuşlanacaktır.), Görev Birliği Komutanı ve Karargâhı (Komuta Kontrol gemisinde konuşlanacaktır.), 1 Akaryakıt İkmâl Gemisi (Komuta Kontrol Gemisi), 1 Mayın Avlama Gemisi ile,

Bulgaristan, Görev Grubu ve Görev Birliği karargâhlarında görev yapmak üzere toplam 3 personel, 1 Mayın Avlama Gemisi ile,

Romanya, Görev Grubu ve Görev Birliği karargâhlarında görev yapmak üzere toplam 2 personel, 1 Mayın Tarama Gemisi ve 1 EOD Timi ile katıldı.

Mayın Karşı Tedbirleri Karadeniz Görev Grubu (MCM Black Sea)’nun kuruluş amacı

Türkiye’nin öncülüğünde Romanya ve Bulgaristan ile başlatılan “Üçlü Girişim” kapsamında; “Karadeniz Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu Kurulmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” 11 Ocak 2024 tarihinde İstanbul’da imzalanmıştır. Bulgaristan ve Romanya’nın iç hukuk süreçleri anlaşmanın imzalanmasıyla, ülkemizin iç hukuk onay süreci 4 Nisan 2024 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararı ile tamamlanmış ve yürürlüğe girmiştir.

Aynı zamanda, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşın ardından Karadeniz’de ortaya çıkan deniz mayınları tehdidine karşı deniz trafiğinin emniyetini sağlamaktır.

MCM Black Sea’nin görevleri

Karadeniz’de deniz mayınları tehdidine karşı Keşif ve Gözetleme harekâtlarını yürütmek,

Belirlenen alanlarda MCM harekâtlarını ve gerekirse, ilgili Arama Kurtarma Harekâtlarını yürütmek, eğitimlerini gerçekleştirmek,

Kuvvet entegrasyon eğitimleri icra etmek ve ortak tatbikatlara katılmak,

Montrö Boğazlar Sözleşmesi uyarınca, Karadeniz’de bulunduğu durumlarda ilgili kıyıdaş olmayan Müttefik unsurları ve SNMCMG-2 ile işbirliği yapma ve tamamlayıcılığı sağlama yollarını ve araçlarını belirlemek.

Karadeniz’de NATO’nun denizde durumsal farkındalığının artırılmasına katkıda bulunmak,

Lojistik, kültürel alışveriş ve karşılıklı anlayışın geliştirilmesi amacıyla katılımcıların limanlarına ziyaretler gerçekleştirmektir.

Yıllık harekât planı

Mayın Karşı Tedbirleri Karadeniz Görev Grubu (MCM Black Sea) yıllık harekât planı kapsamında Türkiye Komuta Dönemi 2 Temmuz 2024 – 2 Ocak 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Birinci Aktivasyon Periyodu 02-16 Temmuz 2024, ikinci Aktivasyon Periyodu 20-29 Eylül 2024 ve üçüncü Aktivasyon Periyodu ise 03-13 Kasım 2024 tarihleri arasında olacak.

Bulgaristan Komuta Dönemi 02 Ocak-02 Temmuz 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek. Bulgaristan eşliğinde dördüncü Aktivasyon Periyodu 03-16 Nisan 2025 tarihleri arasında, beşinci Aktivasyon Periyodu ise 11-25 Haziran 2025 tarihleri arasında olacak.

İkinci, yıllık harekât planında Romanya da yer alacak.

İlginizi çekebilir:

DzKK’dan bazı gemiler için statü değişikliği

ETİKETLER: , , ,
Bunu Paylaşın